др Мелита Видаковић

Мелита Видаковић је руководилац Одељења за молекуларну биологију. Њена група је тренутно фокусирана на расветљавање основних механизама укључених у епигенетичку контролу експресије гена у здрављу и болести (дијабетес и канцер). Ова студија на више нивоа укључује: основне механизме метилације/деметилације ДНК и идентификацију нових регулаторних протеина који оркестрирају координисану експресију гена, сигналне путеве којима хранљиве материје утичу на развој дијабетеса мењајући ћелијску хомеостазу и развој иновативних приступа у лечењу дијабетес и канцера, са метилацијом гена као централном метом одговорном за репрограмирање ћелија (формирање ћелија које производе инсулин) и иницирање тумора. Овај рад укључује неколико најсавременијих техника, као што је нови синтетички епигенетски алат заснован на CRISPR/dCas9 технологији.

Једно од научних достигнућа је покретање епигенетских студија, као нове истраживачке гране на ИБИСС-у. Са члановима тима је развила интензивна истраживања у области дијабетеса и епигенетике која укључују широку међународну сарадњу. Др Видаковић је своја научна сазнања стицала у многим лабораторијама у Европи (Одсек за биохемију, Универзитета Федерико II, Напуљ, Италија; Одсек за епигенетичку регулацију, Хелмхолц центар за истраживање у области инфекција, Брауншвајг, Немачка; Јединица за ћелијску физиологију и исхрану, Универзитет Мигуел Хернандез, Елће, Шпанија; Институт за биохемију, Универзитет у Штутгарту, Немачка; Истраживачки центар за напредну науку и технологију, Универзитет у Токију, Јапан), али главни истраживачки капацитет др Видаковић и даље остварује у Србији као руководилац истраживачке групе нa ИБИСС-у.

Др. Видаковић је члан Европске асоцијације за проучавање дијабетеса (ЕАСД), члан одбора за Науку и друштво при ФЕБС-у, Српско друштво за молекуларну биологију (председник Управног одбора), Српског биохемијског друштва (члан Управног одбора), Хумболтовог клуба Србије (председник од 2023). Учествовала је у 7 COST акција (тренутно MC у CA21113). Предавач је на модулу Епигенетика на Биолошком факултету, Универзитета у Београду.