др Мирјана Михаиловић

Дипломирала 1996. године; магистрирала 1998. године и докторирала 2004. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду. Након дипломирања ангажована као стипендиста ресорног министартва за науку на Одељењну за молекуларну биологију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, а од 1998. године запослена на истом одељењу. Научни саветник Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ од 2011. године.

Научни интерес: Сигнални молекули и молекуларни механизми који контролишу регенерацију бета-ћелија панкреаса и нови приступи у спречавању дисфункције бета ћелија; Међусобна интеракција генетичких и епигенетичких фактора у измењеним сигналним путевима у дијабетесу; Оксидативни стрес и инфламација у патогенези и прогресији дијабетеса и компликација повезаних са том болешћу; Молекуларни механизама дејстава природних супстанци (биљни екстракти, гљиве, пробиотици) и дијетеских суплемената као потенцијаних терапеутика у циљу спречавања деструкције β-ћелија панкреаса и прогресије дијабетеса и оштећења у дијабетесу; Биомониторинг-улога биомаркера у процени степен контаминације водених организама у присуству ксенобиотика.

Чланства у научним друштвима:
Српско биолошко друштво
Српско друштво за молекуларну биологију
Српско биохемијско друштво
Српско удружење за протеомику

Учешће на 16 националних и међународних пројеката и позива.

Од 2007. године ангажована као предавач на докторским студијама “Молекуларне биологије“ (предмети: Протеомика и Епигенетика) чији су носиоци Биолошки факултет у Београду, Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић“ и Институт за молекуларну биологију и генетско инжењерство.

Коментор и/или члан комисује за одбрану 7 доктроских дисертација, 1 мастер и 2 дипломска рада.
Рецензент у преко 30 међународних и нанционалних часописа, као и међунродних пројеката.