др Александра Младеновић

Др Александра Младеновић завршила је студије молекуларне биологије и физиологије на Биолошком факултету Универзитета у Београду 1998. године. Наставила је своје образовање као стипендиста Министарства науке и технологије, која се додељује за 200 најбољих студената у земљи. Завршила је магистарске студије на тему Паркинсонове болести 2002. године, а докторирала је 2008. године на пољу неуронаука.

Од 2003. године, Др Младеновић ради као стални члан Лабораторије за молекуларну неуробиологију при ИБИСС-у, где се посветила истраживању неуродегенеративних болести спрегнутих са старењем, апоптози и механизмима синаптичке пластичности. Током свог постдокторског усавршавања, провела је време у Лабораторији за молекуларно и ћелијско старење на National Hellenic Research Foundation институту, у Атини.

Др Младеновић је помоћник уредника престижних часописа: BioFactors (Q1) и Mechanisms of Ageing and Development (Q1), једног од најстаријих и најважнијих часописа из области старења. Такође је помоћник уредника FEBS Open Bio часописа.

Др Младеновић је представник Србије у неколико COST акција и активно је укључена у Српско друштво за неуронауке, као и у глобалну ALBA мрежу неуронаучника. Члан је научног комитета Европског друштва за превентивну, регенеративну и медицину против старења.

Била је вођа пројекта са српске стране у три међународна пројекта са Швајцарском, Хрватском и УК. Једини је научник из Србије награђен FEBS и IUBMB грантовима за организовање напредног курса " Molecular Targets for Anti-Aging Interventions ", који је одржан 2022. године на острву Спетсес, у Грчкој.

Била је гостујући предавач на неколико међународних конференција. Рецензент је за више од 15 часописа са SCI листе, и активно је укључена у докторске и мастер студије.

Своја страживања тренутно фокусира на проналажење оптималних нутритивних интервенција које би обезбедиле здраво старење, са посебним акцентом на здравље нервног система.