др Милка Перовић

Scopus Author ID: 8944418500

Сажетак:
Научни саветник у Лабораторији за молекуларну неуробиологију и понашање, са више од двадесет година истраживачког искуства у области молекуларне неуробиологије. Аутор/коаутор више од 30 научних публикација у међународним часописима. Ментор студената докторских и мастер студија.

Предмет истраживања:
Целокупан истраживачки рад др Перовић усмерен је на молекулске механизме у основи пластичности мозга превасходно у патолошким променама током старења и у неуродегенеративним болестима које се јављају са старењем, попут Алцхајмеровој болести. Различитим биохемијским, молекулским и хистолошким приступима испитивала је улогу синаптичке пластичности, глиозе, метаболизма холестерола и сигналних путева повезаних са одговором на стрес у неуродегенеративним променама повезаним са старењем. Дугорочни циљ др Перовић је разумевање како ови механизми могу бити измењени различитим срединским и фармаколошким интервенцијама и примена ових знања у изналажењу нових или ефикаснијих терапија за Алцхајмерову болест.

Образовање:
• Дипломирани молекуларни биолог и физиолог, Биолошки факултет, Универзитет у Београду, 1998
• Магистар биолошких наука, Биолошки факултет, Универзитет у Београду, 2002
• Доктор биолошких наука, Биолошки факултет, Универзитет у Београду, 2011

Награде и признања:
• Стипендија за талентоване студенте, Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републикe Србијe, 2000 - 2002
• Добитник стипендије Немачке службе за академску размену (Deutscher Akademischer Austauschdienst - DAAD) за краткотрајан истраживачки боравак, 2008. године
• Највише рангирани научник (А1 категорија), Министарство науке, технологије и иновација Републикe Србијe, 2011-2024
• Добитник награде Фондације „Горан Љубијанкић“ за најбољу докторску дисертацију из области молекуларне биологије одбрањену у 2011. години

Чланства и активност у научним друштвима:
Друштво за неуронауке Србије, Федерације европских друштава за неуронауке (Federation of European Neuroscience Societies - FENS), Српско друшво за микроскопију, Европско друштво за микроскопију, Биохемијско друштво Србије, Америчко удружење за срце (American Heart Association - AHA)