Милена Јовић

Милена Јовић је студент докторских студија на студијском програму Биологија, на модулу Експериментална неуробиологија на Биолошком факултету, Универзитета у Београду. Дипломске студије је завршила на Биолошком факултету, Универзитета у Београду, на студијском програму Молекуларна биологија и физиологија, на смеру Примењена генетика, док је специјалистичке академске студије завршила на Биолошком факултету, на модулу Имунобиологија са микробиологијом.

Милена је запослена као истраживач сарадник на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић” (ИБИСС), Институт од Националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду, на Одељењу за неуробиологију, Лабораторија за молекуларну неуробиологију и понашање. Њена област истраживања обухвата праћење ефеката биоактивних супстанци попут рибљег уља и 18 алфа глициретинске киселине на бихевиоралне и молекуларне промене у мозгу трансгених 5XFAD мишева - модел систем за испитивање Алцхајмерове болести. Додатно интересовање обухвата улогу имунског система, конректно глијских ћелија, у неуродегенеративним процесима који се одвијају у мозгу животиња током старења и у болестима повезаним са старењем.

Милена је завршила обуку из Науке о лабораторијским животињама на Катедри за упоредну физиологију и екофизиологију на Биолошком факултету, Универзитета у Београду. Током 2022. године присуствовала је летњој школи под називом Молекуларне основе за интервенције против старења (Joint IUBMB/FEBS Advanced Lecture Course ,,Molecular Targets for antiaging interventions“), 2019. год. присуствовала је другој CellFit школи (2nd CellFit Training School: “Add a new dimension to cell culture” A practical full immersion course on 3D matrix) и у 2018. год. трећој летњој школи у Катанији (3rd Catania International Summer School of Neuroscience (CISSN 2018), Synaptic Function and Dysfunction: new Targets for Brain Diseases Pharmacology).

Милена је активан члан Федерације европских неуронаука (FENS) и Друштва за неуронауке Србије (ДНС) и уједно обавља функцију техничке подршке ДНС.