др Александра Попов Александров

Др Александра Попов Александров је рођена у Зрењанину, где је завршила основну и средњу школу. Биолошки факултет Универзитета у Београду уписала је школске 2000/2001. године на студијској групи Молекуларна биологија и физиологија и исти завршила 2008. године. Докторске студије на модулу Имунобиологија Биолошког факултета Универзитета у Београду уписала је школске 2009/1010. године, а докторску дисертацију је одбранила 2013. године. На Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић"-Институт од националног значаја за Републику Србију запослена је од 2008. године.

Научно-истраживачки рад др Попов Александров обухвата проучавање ефеката ксенобиотика, попут кадмијума, варфарина и бензо[а]пирена, на имунску хомеостазу специјализованих баријерних ткива (кожа, плућа и црева) као и на системски имунски одговор, код лабораторијских глодара. Такође, др Попов Александров се бави испитивањем механизама физиолошких (зарастање рана) и патолошких (реакција контактне преосетљивости) процеса у кожи.

Учешће на пројектима:

2006-2010 “Истраживања екотоксиколошких аспеката деловања ксенобиотика и биотичких агенаса на популације мишоликих глодара” које је финансирало Министарство за науку Републике Србије;
2011-2020 “Имуномодулаторни ефекти ксенобиотика и биотичких фактора животне средине на популације мишоликих глодара”, које је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије;
2022 “Испитивање биолошке ефикасности препарата Protector M-25”, апликативни пројекат.

Награде и стипендије:

2016. Студијски боравак на Одељењу за клиничку имунодерматологију и инфективне болести (лабораторија Проф. Др Georg Stingl), Универзитет у Бечу, Аустрија, у трајању од месец дана, захваљујући награди Европске федерације имунолошких друштава (EFIS)

Чланство у друштвима:

Друштво имунолога Србије, члан Извршног Одбора Друштва
Српско биолошко друштво
Представник Клуба младих имунолога Србије (2020-2022)