др Драгана Павловић

Дипломирала је 2008. године на Хемијском факултету Универзитета у Београду, на студијском програму Биохемија. Мастер академске студије на истом факултету завршила је 2010. године. Докторску дисертацију под насловом „Хемизам потенцијално токсичних елемената у земљишту и њихов утицај на функционисање врста Betula pendula Roth., Acer pseudoplatanus L. и Acer platanoides L. у урбаним срединама неколико индустријских центара у Србији“ одбранила је 2018. године. У Одељењу за екологију Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић”, Универзитета у Београду, запослена је од 2011. године као истраживач-приправник. У звање истраживач сарадник изабрана је 2012. године. У звање научни сарадник у области природно - математичких наука – биологија, изабрана је 2019. године.

Научно-истраживачки рад одвија се у области екологије и заштите животне средине. У фокусу истраживања су хемијска деградација земљишта, односно утврђивање нивоа загађења, порекла и биодоступности потенцијално токсичних елемената (ПТЕ) у земљиштима рипаријалних, урбаних и индустријских екосистема и испитивања екофизиолошког одговора биљака на ефекте мултипних фактора стреса на наведеним типовима станишта.

У досадашњем научно-истраживачком раду учествовала је у реализацији 8 националних и 3 међународна пројекта. Објавила је укупно 61 библиографску јединицу. Према бази Scopus има укупно 460 хетероцитата и h-индекс 12.

Члан је проширеног управног и организационог одбора YUCORR међународне конференције „Meeting Point of the Science and Practice in the Fields of Corrosion, Materials and Environmental Protection“. Члан је Српског биолошког друштва. Ангажована је на остварењу циљева и задатака Савеза Инжењера и техничара Србије, за шта јој је додељено признање заслужног члана 2022. године.