др Ивана Мирков

Др Ивана Мирков рођена је у Кикинди, где је завршила основну и средњу школу. Биолошки факултет Универзитета у Београду уписала је школске 1998/1999. године на студијској групи Молекуларна биологија и физиологија и исти завршила 2006. године. Докторске студије на смеру Анимална и хумана физиологија Биолошког факултета Универзитета у Београду уписала је 2006. године, а докторску дисертацију одбранила је 2010. године. На Институту за биолошка истраживања “Синиша Станковић“- Институту од националног значаја за Републику Србију запослена је од 2006. године.

Научно истраживачки рад др Иване Мирков обухвата проучавања локалних и системских реакција након инфекције врстом рода Aspergillus код лабораторијских глодара, имуномодулаторних ефектата ксенобиотика варфарина и кадмијума, механизама зарастања ране и реакције контактне преосетљивости.

У свом досадашњем научно-истраживачком раду др Ивана Мирков је учествовала у реализацији пројеката: “Имуномодулаторни ефекти ксенобиотика и биотичких фактора животне средине на популације мишоликих глодара”, “Молекуларне особине и модификације неких респираторних и нутритивних алергена”, “Таксономска, биохемијска и молекуларна истраживања гљива и биолошки активних супстанци”, “Истраживања екотоксиколошких аспеката деловања ксенобиотика и биотичких агенаса на популације мишоликих глодара” које је финансирало Министарство за науку Републике Србије, а затим Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, пројекта “Ублажавање плућне инфламације пробиотицима” који је финансирао Фонд за иновациону делатност Републике Србије и пројекта “Од хране до дермалне примене: IBISSPolyCURE – емолијентна крема обогаћена 5% декспантенолом, 0.2% хијалуронском киселином и глуканским екстрактом Polyporus squamosus (Huds.) Quélet за зарастање рана” који је финансирао Институту за биолошка истраживања “Синиша Станковић“- Институту од националног значаја за Републику Србију и апликативног пројекта “Испитивање биолошке ефикасности препарата Protector M-25”.

Члан је Друштва имунолога Србије и Српског биолошког друштва.