др Марија Матић

Дипломирала је 2011. године на Биолошком факултету, Универзитета у Београду, на студијском програму Екологија и заштита животне средине. Докторске академске студије је завршила 2018. године на Биолошком факултету, Универзитета у Београду, на студијском програму Екологија биљака и фитогеографија одбрањеном докторском дисертацијом под насловом „Екофизиолошке адаптације врста Pinus nigra Arn., Аesculus hippocastanum L. и Platanus acerifolia (Ait.) Willd. у урбаним срединама са различитим изворима загађења“.

У Одељењу за екологију Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић”, Универзитета у Београду, запослена је од 2011. године као истраживач-приправник. У звање истраживач сарадник изабрана је 2012. године. У звање научни сарадник у области природно - математичких наука – биологија, изабрана је 2019. године.

Истраживачка интересовања: екофизиолошка истраживања урбаних екосистема, испитивање дрвенастих врста биљака, њихових морфолошких, биохемијских и физиолошких адаптација на стресне услове станишта. Потенцијална токсичност, доступност и мобилност хемијских елемената у земљишту и њихов утицај на функционисање биљака. Ефекат потенцијално токсичних елемената на здравље људи. Физичкa и хемијска дегрaдација земљишта.


У досадашњем научно-истраживачком раду учествовала је у реализацији 8 националних и 3 међународна пројекта.

Члан је српског биолошког друштва (СБД), као и проширеног управног и организационог одбора YUCORR међународне конференције „Meeting Point of the Science and Practice in the Fields of Corrosion, Materials and Environmental Protection“. Ангажована је на остварењу циљева и задатака Савеза Инжењера и техничара Србије, за шта јој је додељено признање заслужног члана 2020. године.