др Милица Јоњев

Др Милица Јоњев је рођена 1990. године у Београду, где је завршила основну и средњу школу. Основне и мастер академске студије завршила је на Шумарском факултету Универзитета у Београду на одсеку Еколошки инжењеринг у заштити земљишних и водних ресурса. Докторске студије на Шумарском факултету Универзитета у Београду завршила је 2022. године одбраном докторске дисертације под називом „Дистрибуција тешких метала у земљиштима рипаријалне зоне реке Саве“.

Од јула 2015. године запослена је на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ - Институту од националног значаја за Републику Србију на Одељењу за екологију, а од априла 2022. године као научни сарадник. Бави се истраживањем хемијске и физичке деградације земљишта и речног седимента, са акцентом на потенцијално токсичне елементе и проценом еколошког ризика на животну средину. Такође део истраживања се односи на екофизиолошка истраживања биљака у условима мултипног стреса као и на етноботаничка истраживања.

Током свог истраживачког рада учествовала у реализацији више научних и апликативних пројеката које су финансирали Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство заштите животне средине и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Била је учесник на међународном пројекту из оквирног ФП7 програма ʻGLOBAQUA’ Managing the effects of multiple stressors on aquatic ecosystems under water scarcity” (EC бр. 603629). Тренутно је ангажована у оквиру Програма институционалног финансирања Министарства просвете, науке и технолошког развоја (451-03-66/2024-03/ 200007).

Током 2016. године била је на студијском боравку у Институту „Јожеф Стефан“ у Љубљани, где је урадила део своје докторске дисертације. Др Милица Јоњев је члан Српског биолошког друштва и Српског друштва за проучавање земљишта.