др Зорана Милетић

Др Зорана Милетић, рођена 28. фебруара 1990. године у Сремској Митровици, Србија.

Докторску дисертацију под називом „Садржај потенцијално токсичних елемената у одабраним дрвеним врстама као биоиндикаторима загађења у обалној зони реке Саве“ одбранила је 2021. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду.
Запослена на одељењу за Екологију од марта 2015. године.

Примарни исраживачки фокус др Зоране Милетић је екотоксикологија и екофизиологија биљака. У оквиру ових истраживања, Зорана Милетић је значајно допринела у процени потенцијала аутохтоних и алохтоних инвазивних врста биљака за коришћење у биоиндикацији и фиторемедијацији земљишта контаминираних потенцијално токсичним елементима, укључујући тешке метале. Такође, учествујући у реализацији националних и међународних пројеката, стекла је вредна знања о решавањима различитих еколошких проблема у терестричним и акватичним екосистемима у нашој земљи и иностранству. Флористичким и фитоценолошким истраживањима, др Зорана Милетић је дала значајан допринос у разумевању начина и механизама инвазије алохтоних врста биљака. У области етноботанике као важне ботаничке дисциплине, Зорана је документовала и описала диверзитет лековитих биљака, и повезала начине њихове употребе у различитим подручјима Балканског полуострва, а посебно на територији Републике Србије.

Члан Српског биолошког друштва од 2015. Године.

За резултате докторске дисертације, др Зорана Милетић је награђена Danubius Young Scientist Award, 2022. године. Ову награду су доделили Аустријско савезно министарство за образовање, науку и истраживања (BMBWF) и Институт за Дунавску регију и Централну Европу (IDM).