Дијана Смаилагић

Ја сам особа која воли да истражује, оптимистична сам и веома креативна. Од детињства ме је занимала биологија, у основној школи сам учествовала на такмичењима, волела сам да шетам природом и проучавам живи свет у њој. Пошто сам рођена у центру Београда, увек сам желела да се приближим природи, посебно животињама и биљкама. Тренутно имам три мачке. Основне студије сам завршила на Пољопривредном факултету у Београду, смер Воћарство и виноградарство, а затим мастер из биологије на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Сада сам на завршној години докторских студија на Биолошком факултету Универзитета у Београду и радим на одељењу за физиологију биљака на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, институту од националног значаја за Републику Србију.

Моја област истраживања обухвата интеракције између биљака, проучавање алелопатије и конструисање нових биохербицида у циљу одрживе пољопривреде. Тренутно радим на докторској тези о флоретину, фенолном једињењу из јабуке код кога је недавно потврђена алелопатска активност, што ово истраживање чини оригиналним и доприноси пионирском расветљавању основних механизама његовог фитотоксичног деловања. Често присуствујем конференцијама и курсевима у иностранству, а посебно ми је било корисно учешће на курсу „Plant communication and trophic interactions: from plant behavior to sustainable cropping“ у организацији „The Research Schools Swedish University of Agricultural Sciences“ у Шведској (2023). Радим у веома добром тиму који је отворен за обучавање студената и уводи их у свет науке.

Поседујем стручност у култури биљних ткива и лабораторијском раду, а поред тога имам одличне компјутерске и техничке вештине.

Добила сам награду за 3. место за најбољу постер презентацију младих учесника на конференцији „4th International Conference on Plant Biology / 23rd Serbian Plant Phisiology Society Meeting”, одржаној 06-08. октобра 2022.године у Београду у организацији Друштва за физиологију биљака Србије.

Слободно време посвећујем уметности и учењу страних језика.