др Јасмина Гламочлија

Др Јасмина Гламочлија је научни саветник Одељења за физиологију биљака (Лабораторија за микологију). Дипломирала је, магистрирала и докторирала из области микологије на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

Запослена од 1990. године у ИБИСС-у. Њена научна истраживања усмерена су на биологију гљива, биљака, хемију природних производа, метаболомику и фармаколошке активности природних матрица као и истраживања супстанци за фармацеутску и агротехнолошку примену. Аутор је и коаутор више од 230 радова у међународним рецензираним часописима од великог значаја: са преко 6226 цитата; са х-индексом 41 др Гламочлија се налази на листи најцитиранијих аутора Стенфордове листе за 2020, 2021. и 2022. годину. Учествовала је на више од 100 домаћих и међународних конференција. Др Гламочлија је ангажована као рецензент у 50 различитих међународних часописа и била је гостујући уредник у Journal of Fungi, уредник едитор Natural Medicinal Materials, рецензент неколико пројеката (билатералних и мултилатералних) за Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а такође је била члан Радне групе за избор кандидата на конкурсу за Националне стипендије „За жене у науци“ 2020. и 2021. године, у организацији L’Oreal Балкан.

Др Јасмина Гламочлија је рецензирала пет књига, била члан комисије и учесник у изради десетак докторских дисертација и великог броја мастер радова.

Учествовала је на 11 научних пројеката Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије и 9 међународних пројеката из области микологије као истраживач, руководилац задатка/РП и руководилац тима Лабораторија за микологију. Била је у организационим и научним комитетима међународних конгреса The 2nd Balkans-China Mini-symposium on Natural Products and Drug Discovery; UNIFood Conference; International Conference on Plant Biology (22nd SPPS Meeting); International Conference on Plant Biology, 21st Symposium of the Serbian Plant Physiology Society, Cost Action FA1106 Quality fruit Workshop, 11th International Medicinal mushroom conference (IMMC11).

Оснивач је и члан Миколошког друштва Србије (председник 2008-2014). Др Гламочлија је члан неколико међународних удружења релевантних за ову област.