др Јелена Милојевић

Јелена Милојевић је рођена 1984. године у Београду. Редовне и докторске студије је завршила на Биолошком факултету Универзитета у Беогарду. Докторску дисертацију је одбранила 2015. године у оквиру модула Физиологија и молекуларна биологија биљака. Од 2010. год. је запослена на ИБИСС-у, на одељењу за физиологију биљака. У актуелно звање виши научни сарадник изабрана је 2022. год. Ментор је једне одбрањене докторске дисертације. Усавршавала се похађањем међународног курса: "QPCR Experience workshop: Real-time PCR applications in plant biology", организованог од стране компаније "BioSistemika" (Словенија).

Аутор је више од 20 радова, претежно у врхунским међународним часописима, са више од 100 цитата у међународним часописима и бројних саопштења на међународним и националним конференцијама. Два рада из докторске дисертације Јелене Милојевић су истакнута као значајан допринос области биотехнологије биљака у прегледу "Agricell Report" (http://www.agritechpublications.com/argenl.htm).


Добитник је и награде за најбољу постер презентацију младог истраживача на симпозијуму националног значаја. Члан је Друштва за физиологију биљака Србије (ДФБС) и Федерације европских удружења за биологију биљака (The Federation of European Societies of Plant Biology – FESPB). Сарадник је Центра за таленте у Београду, чији је успешни полазник и сама била.

Током своје научне каријере дала је значајан допринос области физиологије развића биљака, проучавајући механизам индукције соматске ембриогенезе и органогенезе код неколико биљних врста са посебним освртом на експресију гена и епигенетику. Основни правац њених истраживања обухвата проучавање механизама индукције соматске ембриогенезе из коренова спанаћа.

Као сарадник је учествовала на два пројекта финансирана од стране ресорног министарства Републике Србије, као и на две COST акције (CA18201, CA21157). Тренутно је ангажована на Програму рада ИБИСС-а финансираном од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација (ев. Бр. 451-03-66/2024-03/200007) у оквиру кога руководи истраживачким задатком "Проучавање молекуларних механизама индукције соматске ембриогенезе из коренова спанаћа".