др Јелена Савић

Др Јелена Савић је научни саветник на Одељењу за физиологију биљака. Дипломирала је 2004. године и стекла титулу доктора наука 2012. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду. Током школске 2005/2006. године радила је као асистент приправник на Катедри за физиологију биљака Биолошког факултета. Од 2006. године стално је запослена на ИБИСС-у.

Др Савић је провела годину дана (2008-2009) као гостујући научник у Лабораторији за биљну патологију Истраживачког центра Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава (ARS-USDA, Beltsville, Maryland), где је радила на карактеризацији гена који доприносе отпорности шећерне репе на инсекте штеточине.

До сада је била ментор у изради 3 докторске дисертације и једног мастер рада студената Биолошког факултета. Др Савић је члан Управног Одбора Друштва за физиологију биљака Србије, као и члан Српског билошког друштва, Федерације европских друштава за биљну биологију (FESPB) и Међународне асоцијације за биљну биотехнологију (IAPB).

Од дипломирања 2004. године, др Савић се бави различитим темама из области биљне физиологије, биотехнологије и молекуларне биологије, а посебно је заинтересована за екофизиолошка истраживања интеракција међу биљкама, механизама одбране биљака и интеракција између биљака домаћина и инсеката штеточина. Др Савић руководи истраживачком групом која је фокусирана на истраживање потенцијала етарских уља да индукују одбрану биљака на штеточине и улози епигенетичких механизама током ових процеса.

Осим великог значаја фундаменталних открића која за циљ имају разоткривање молекуларних механизама који се налазе у основи ових сложених интеракција, главни резултати ових истраживања требало би да промовишу пољопривредне праксе које повећавају биљни диверзитет и обезбеђују одрживу контролу инсеката штеточина. Успостављен експериментални модел (кромпир-етарско уље-штеточина) могуће је користити за тестирање различитих етарских уља која имају потенцијал да се развију у комерцијалне био-производе.