др Милица Богдановић

Милица Богдановић је виши научни сарадник на Одељењу за физиологију биљака ИБИСС-а. Одбранила је докторат 2015. године из Физиологије и Молекуларне биологије биљака на Биолошком факултету Универзитета у Београду, проучавајући секундарни метаболизам биљке цикорије, молекуларну биологију биосинтезе гвајанолида и метаболички инжењеринг терпена. Била је кључни члан и вођа тима на једном Horizon2020 (“Цикорија као вишеструко користан усев за производњу влакана и лековитих терпена — CHIC”) и учесник једног FP7 пројекта (“TERPMED – биљни терпеноиди за здравље људи: хемијски и геномски приступ за идентификацију и производњу биоактивних једињења”), као и неколико пројеката које је финансирало Министарство за науку, технолошки развој и иновације Републике Србије. Др Богдановић има активну сарадњу са европским колегама из Холандије, Немачке, Аустрије и Италије, као и са српским колегама. Учествовала је на студијским истраживачким боравцима на „Wageningen University and Research“ (у Холандији) 2011. и 2012. године, као и на радионицама у Белгији, Кини, Немачкој и Португалу. Др Богдановић одлично влада техникама in vitro културе биљних ткива и органа, стабилном и транзијентном генетичком трансформацијом биљака, техникама ДНК клонирања, флуоресцентном и конфокалном микроскопијом, разним PCR методама, утишавањем гена amiRNA приступом, анализом промотора, едитовањем генома CRISPR-cas9 техникама, генотипизирањем мутација и различитим компјутерским техникама. Била је ментор једног студента докторанта на Универзитету у Београду, и члан је неколико стручних организација, укључујући ДФБС, EU-SAGE и GeneSprouts, као и COST акције PlantEd бр. 18111 (Едитовање генома код биљака). У последњих неколико година, њен фокус представљају истраживања молекуларне основе соматске ембриогенезе код кичице, модел система у студијама развића, откривање нових гена укључених у ове процесе и побољшање постојећих in vitro метода за ову врсту. У скорашње време интересује се за интеракције међу биљкама, посебно прајминг одбране уз помоћ испарљивих једињења околних биљака.