Тамара Царевић

Тамара Царевић основне академске студије на Биолошком факултету, Универзитета у Београду уписује 2016/17, а завршава 2020. године. Мастер академске студије уписала је исте године на студијском програму Биологија, модул Биологија микроорганизама које завршава 2021. године одбранивши мастер рад под називом „Механизми деловања одабраних флавоноида на врсте рода Candida”. Школске 2021/2022. уписује докторске студије на студијском програму Биологија, модул Биологија микроорганизама на Биолошком факултету, Универзитета у Београду. Тамара је током читавих студија била добитница студентских стипендија Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а у завршној години основних студија била је добитница и Доситејеве стипендије за најбоље студенте завршних година студија.

Третнутно се бави истраживачким радом на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Институту од националног значаја за Републику Србију, где је од 2022. године запослена у оквиру Одељења за физиологију биљака, на основу конкурса Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије за најбоље младе истрживаче. Научна област на којој се заснива њен истраживачки рад је микробиологија, са акцентом на вируленцију микроорганизама и откриће нових антимикробних агенаса.

Тамара је учествовала на манифестацијама „Ноћ истраживача” (2022. године у Београду и 2023. године у Инђији), као и на „Фестивалу науке” 2023. године у Београду.

Боравила је месец дана на Медицинском факултету у Бечу (2 – 30.11.2022.), радећи експерименте који су део билатералног пројекта са Аустријом.

У оквиру програма обуке Панбалкансе алијансе за природне производе и откриће нових лекова ("Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Associations" – PANDA), боравила је у Шангају, Кина (29.11. – 03.12.2023.) где је учествовала на четвртој годишњој конференцији, презентујући тему „Hesperetin’s ability to reduce mono- and polymicrobial biofilms” (предавање по позиву). Аутор је на десет публикација у међународним часописима категорија М21а, М21, М22, М24 а учествовала је на осам конгресних саопштења.