др Дајана Тодоровић

Дајана Тодоровић, научни саветник, дипломирала је на Биолошком факултету Универзитета у Београду 1999. године. На истом факултету, магистарску тезу је одбранила 2007., а докторску дисертацију 2013. године. У периоду 2000-2003. године, била је запослена на Катедри за биологију Факултета ветеринарске медицине. Од 2003. године, запослена је у Одељењу за физиологију и биохемију инсеката Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Института од националног значаја за Републику Србију.

Научно-истраживачка активност др Дајане Тодоровић припада областима магнетобиологије, физиологије и биохемије инсеката. Проучава акутне/хроничне ефекате физичких и хемијских стресора на компоненте њихових важних протективних система. Бави се истраживањима биодиверзитета и биомониторинга екосистема нарушених антропогеним утицајима.

Од 2000. године, учествовала је на шест пројеката ресорног Министарства, на пројектима који се односе на студије биодиверзитета, а од 2018. до 2019. године била је сарадник на Пројекту билатералне сарадње са Француском (Партнер: Institut national de la santé et de la recherche médicale, Montpellier). У периоду 2022-2023. година, учествовала је у пројектима „ЕУ за зелену агенду у Србији“ и „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије“ које спроводи УНДП – награђени пројекти се односе на коришћење инсеката као хране за животиње и за биоразградњу отпада. Учествовала је у пројектима промоције науке (Фестивал науке 2009, Недеља свести о мозгу 2009, Ноћ истраживача 2014, Међународни сајам технике и техничких достигнућа 2023).

Била је ментор одбрањене докторске дисертације и дипломског рада, а рецензирала је монографије и радове у водећим научним часописима.

У периоду 1999-2000. године била је стипендиста Министарства науке и технологије Републике Србије за надарене студенте.

Члан је European BioElectromagnetics Association, Federation of European Neuroscience Societies, European Toxicologists & European Societies of Toxicology, International Union of Toxicology, Српског биолошког друштва, Ентомолошког друштва Србије, Друштва биофизичара Србије, Друштва за неуронауке Србије и Удружења токсиколога Србије.