др Лариса Илијин

Лариса Илијин, научни саветник, дипломирала је на Биолошком факултету, Универзитета у Београду, смер Примењена генетика 1995. године. На истом факултету, магистарску тезу је одбранила 2001., а докторску дисертацију 2009. године. Од 1995. до 1998. године била је стипендиста Министарства образовања и науке Републике Србије, а од 1998. године је стално запослена на Одељењу за физиологију и биохемију инсеката, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Института од националног значаја за Републику Србију.

Област научног рада др Ларисе Илијин обухвата испитивања ефеката различитих хемијских и физичких стресора присутних у животној средини на различите нивое биолошке организације економски значајних врста фитофагних инсеката. У својим новијим истраживањима бави се укључивањем инсеката у системе циркуларне економије на инсекатским фармама, као биотрансформатора различитог пластичног и органског отпада, њихово коришћење у исхрани домаћих животиња као протеински богате алтернативне хране, а њиховог фраса као органског биљног ђубрива.

Била је ангажована на шест пројеката ресорног Министарства, сарадник на Пројекту билатералне сарадње са Француском и учествовала је на два пројекта United Nations Development Programme из програма „ЕУ за зелену агенду у Србији“ који се баве коришћењем инсеката као хране за животиње и за биоразградњу пластичног отпада.

Аутор је и коаутор 68 научних публикација и учествовала је у руковођењу и изради докторских теза. Рецензирала је радове у водећим међународним часописима и научне пројекте.

Члан је European Toxicologists & European Societies of Toxicology, International Union of Toxicology, Српског биолошког друштва, Ентомолошког друштва Србије, и Удружења токсиколога Србије.