др Марко Прокић

Докторирао сам 2016. године на Биолошком факултету, Универзитет у Београду. Наслов моје докторске дисертације је „Параметри антиоксидационог система у ткивима жаба Pelophylax esculentus комплекса као биомаркери излагања металима”.

Мој тренутни рад је усмерен на екофизиологију и токсикологију ектотермних организама са посебном пажњом на водоземце. Истраживања која спроводим у природним популацијама и лабораторији посвећена су утврђивању ефеката срединских стресора на физиолошке параметре (редокс баланс, метаболизам) и спосбности организма да одговоре на промене у животној средини.

Награде, признања и пројекти:
- Награда „Доститеја“ за 1000 најбољих студената, Министарство омладине и спорта Републике Србије.
- Награда “Професор Радослав Жикиц́” за најбољег студента Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, за генерацију 2007.
- Изврсност у науци (2018-2022), Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије
- члан на пројекту #173041 Молекуларно физиолошки биомониторинг аеробних организама заснован на одређивању биохемијских биомаркера оксидационог стреса (2017-2019), Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
- руководилац пројекта #11120 Развиће под вештачким ноћним светлом. Биолошки утицај светлосног загађења на водоземце- ENLIGHT (2024-2026), програм ПРОМИС 2023, Фонд за науку Републике Србије

Чланства у научним друштвима:
Society of Experimental Biology, Society for Free Radical Research- Europe, Serbian Society for Mitochondrial and Free Radical Physiology и Српско биолошко друштво.