SearchSearch
Navigacija
Navigacija

Дан Института

Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” – Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду, 31. маја 2020. године обележава 73 године рада и постојања. Имајући у виду здравствене ризике изазване пандемијом корона вирусом SARS-Cov-2 у свету и епидемијом у Србији, ове ће године Дан Института бити обележен промоцијом истраживача који су у протеклој години докторирали и традиционалним научним програмом, али без уобичајене прославе за званице и запослене. Научни програм обележавања Дана Института биће представљен предавањима истраживача из научноистраживачких организација са којима ИБИСС најближе сарађује: Биолошки факултет Универзитета у Београду (др Тијана Вучић), Институт за медицинска истраживања - Институт од националног значаја за Републику Србију (др Христина Обрадовић), Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (др Светлана Соковић Бајић), Институт за примену нуклеарне енергије (др Жанка Бојић-Трбојевић) и Институт за нуклеарне науке "Винча"(др Александра Станковић), као и предавањима два сарадника ИБИСС-а (др Александра Јанковић и др Слободан Давидовић). Предавања ће бити доступна преко онлајн платформе, а приступ ће бити омогућен и на овој страници сајта ИБИСС-а.

Реч директора

Дан Института је увек добра прилика да сумирамо наше активности у претходном периоду и да дамо смернице будућег развоја. ИБИСС је институт од националног значаја који се бави првенствено основним истраживањима у области биологије, што је дефинисано и нашим оснивачким актима. За протекле 73 године рада и постојања, кроз ИБИСС је прошло преко 1.000 истраживача. Данас је у Институту запослено 318 сарадника, од чега 283 истраживача и 35 чланова режијског особља. Институт данас има 203 доктора наука у научним звањима и 12 истраживача сарадника који су докторирали и чекају избор у научно звање. Поред поменутих истраживача на реализацији годишњег плана рада Института ангажовано је 65 студената докторских студија и 5 стипендиста МПНТР. Просечна старосна структура запослених је око 40 година, и око 82% су жене. Професионалан однос према раду у Институту илустрован је кроз број радова који су наши истраживачи публиковали у претходном периоду. Током 2019. сарадници ИБИСС-а публиковали су више од 260 радова у врхунским међунароним часописима са SCI листе, док је током ове године, до данас, публиковано више од 100 радова из поменуте категорије. Укупна цитираност публикација сарадника Института је 47.798, h-индекс је 76, док су радови наших истраживача током 2019. цитирани више од 6.456 пута. Својим публикацијама, сарадници Института доприносе афирмацији Универзитета у Београду и његовој позицији у првих 500 најбољих универзитета на свету (тзв. Шангајска листа). Од преходног Дана Института реализовано је, или је у току реализација шест међународних уговора и донација, а сарадници Института такође учествују у преко 40 билатералних пројеката и COST акција.

Важна делатност Института подразумева и континуирано формирање и образовање научноистраживачког кадра. Сарадници ИБИСС-а су, само у последње четири године, учествовали у реализацији 119 докторских дисертација (у 109 су били ментори). У последњих годину дана, у Институту је докторирало 13 наших сарадника. Наши млади доктори наука и студенти докторских студија представљају научни потенцијал са којим ИБИСС рачуна у блиској будућности. Будући да је ИБИСС чланица Универзитета у Београду, више од 50 сарадника нашег Института је активно укључено у реализацију докторских студија на Универзитету, пре свега на Биолошком факултету, Шумарском и Медицинском, али и на другим факултетима Универзитета у Београду. На тај начин, Институт даје значајан допринос успостављању модела интеракције наука-образовање у Србији.

Трећа, пратећа делатност Института је усмерена на развој, увођење и трансфер нових биотехнологија преко остварених резултата из основних истраживања. У години која је иза нас, реализовано је преко 10 пројеката са привредом и другим министарствима Владе Републике Србије, као и два ваучера са Фондом за иновациону делатност.

Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић" поседује научни, стручни и организациони капацитет да буде покретач биолошких и сродних области истраживања у Србији и региону Западног Балкана. Институт је из тих разлога 2019. године формирао Центар изузетних вредности за интердисциплинарна истраживања у биологији, у чијем раду је ангажовано 174 сарадника из свих одељења нашег Института. Формирање Центра изузетних вредности за интердисциплинарна истраживања у биологију у Институту ће додатно допринети унапређењу научних истраживања у области природно-математичких наука – биологија, као и сродних наука за које је Институт такође акредитован. Исто тако, очекујемо да ће Центар повећати ниво конкурентности Института на националним и међународним научним и научно-стручним позивима.

У години иза нас, десиле су се значајне промене у организацији и финансирању науке у Србији. Завршен је пројектни циклус који је започео 2011. године у оквиру кога су истраживачи ИБИСС-а учествовали у реализацији 47 пројекта. Ступио је на снагу нови Закон о науци и истраживањима којим је, као што је предвиђено Стратегијом науке у Србији, успостављен комбиновани институционално-пројектни систем финансирања научноистраживачких организација. Формиран је Фонд за науку Републике Србије и Институт је до сада добио два пројекта из позива ПРОМИС и 8 пројеката из програма Сарадње са дијаспором.

Оно што је обележило неколико последњих месеци, не само код нас већ у целом свету, је пандемија корана вирусом SARS-Cov-2. Овом приликом најпре желим да се захвалим свим сарадницима Института на показаној одговорности и поштовању препоручених мера сигурности током и након ванредног стања проглашеног због пандемије и епидемије изазване COVID-19 вирусом. Посебно смо поносни што су наши истраживачи учествовали у раду лабораторија за детекцију COVID-19. Истраживачи Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" - Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Беграду, укључени су у рад лабораторија Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", затим новоосноване "Huo-yan националне лабораторије за молекуларну детекцију инфективних агенаса Београд" у Клиничком центру Србије, Националне референтне лабораторије у Батајници и Завода за биоциде и медицинску екологију на тестирању COVID-19, заједно са колегама са других института и факултета у Србији.

Институту је тим поводом 22. маја 2020. године, у Палати федерације Републике Србије уручена захвалница Владе Републике Србије "за изузетан научни допринос у борби против болести COVID-19 узроковане вирусом SARS-Cov-2".

Др Мирјана Михаиловић, директор Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић"

31. мај 2020. године

 

Додела захвалница докторандима Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић"

  • DAN-IBISS-2020-01
  • DAN-IBISS-2020-02
  • DAN-IBISS-2020-03

Научни део

др Светлана Соковић Бајић, „GABA продукујући лактобацили у модулацији имунског одговора преко индукције аутофагије", Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду

др Христина Обрадовић, „Перинатална ткива и биомедицина: докле се стигло“, Институт за медицинска истраживања, Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду

др Жанка Бојић-Трбојевић, „Галектини у имплантацији ембриона човека” Лабораторија за биологију репродукције, ИНЕП – Институт за примену нуклеарне енергије, Универзитет у Београду

др Тијана Вучић, „Експерименталне хибридне зоне: велики мрмољци” Универзитет у Београду, Биолошки факултет

др Александра Станковић “Геномика и епигеномика комплексних болести човека", Институт за нуклеарне науке „Винча", Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду

др Александра Јанковић, “Редокс биологија масног ткива – исходиште фармаколошких приступа у гојазности и метаболичким болестима”, Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” – Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду

др Слободан Давидовић, “Медоносне пчеле Србије, дивља друштва наспрам доместификованих друштава виђена очима популационих генетичара”, Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” – Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду

Обавештење о колачићима

ИБИСС користи аналитичке "колачиће" (енг. "cookies") за анализу коришћења сајта у циљу унапређења корисничког искуства, кликом на "Прихватам" дајете сагласност за коришћење колачића.