SearchSearch
Navigacija
Navigacija

Dr Pavle Erić sa Odeljenja za genetiku populacija i ekogenotoksikologiju dobio je nagradu časopisa Insects “Insects 2022 Best Paper Award”. Rad Temperature-Specific and Sex-Specific Fitness Effects of Sympatric Mitochondrial and Mito-Nuclear Variation in Drosophila obscura koji je objavio sa koautorima dr Aleksandrom Patenković, Katarinom Erić, dr Marijom Tanasković, dr Slobodanom Davidović, Minom Rakić, Marijom Savić Veselinović, Marinom Stamenković-Radak i Mihailom Jelić proglašen je za jedan od tri najbolja rada objavljenih u ovom časopisu u 2022. godini.

Tradicionalno, 10. juna, 2024. godine, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, održana je je svečana proslava povodom Nacionalnog dana nauke, koji je ujedno i dan rođenja Nikole Tesle.

Tokom prethodnih dana kolege iz IBISS-a učestvovale su na 3rd UNIFood International Conference – UNIFood2024 održanoj u Beogradu od 28. do 29. jula .

U okviru drugog poziva Route 2 Support na projektu „Expanding FAIR Solutions across EOSC – FAIR-IMPACT“, grupa od četiri naučnoistraživačke organizacije Univerziteta u Beogradu je dobila podršku za akciju #3 Recommendations for trustworthy and FAIR-enabling data repositories. Grupu čine: Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, dr Matija Zlatar, naučni savetnik i rukovodilac ove grupe, zatim Institut za medicinska istraživanja, Milica Ninković, bibliotekar i urednik repozitorijuma RIMI, Institut za nuklearne nauke "Vinča", Obrad Vučkovac, bibliotekar i urednik repozitorijuma VINAR i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Zorica Janković, bibliotekar i urednik repozitorijuma RADaR.

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu je 31. maja, 2024. godine, proslavio 55 godina od svog osnivanja. Tokom ceremonije dodeljene su plakete istaknutim naučnicima, akademicima, profesorima kao i brojnim institucijama. Institutu je dodeljena plaketa za dugogodišnju podršku i uspešnu saradnju.

U Naučno-tehnološkom parku Beograd u periodu od 9-13. juna, 2024. godine, održana je radionica „Belgrade Entrepreneurship Development Workshop“. Tim predavača predvodio je prof. Bill Aulet, koji je proglašen za najboljeg profesora iz oblasti preduzetništva u SAD u 2021, a između ostalog je i autor bestselera „Disciplined Entrepreneurship“.

Dr Neda Aničić je dobitnica postdoktorske stipendije u okviru Marie Skłodowska-Curie akcije (HORIZON-MSCA-2023-PF-01, MSCA Postdoctoral Fellowships 2023). Projekat pod akronimom BioPesTY biće sproveden u okviru Univerziteta u Kopenhagenu pod mentorstvom prof. dr Sotiriosa Kampranisa.

U petak, 31. maja 2024. godine obeleženo je 77 godina rada i postojanja Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”. Tradicionalno, Institut je organizovao proslavu uz naučni i svečani deo programa.

U sredu, 22. maja 2024. godine, na Institutu je održan sastanak naših istraživača sa kolegama iz Instituta za biotehnologiju i zdravlje Pekinške akademije nauka i tehnologije.

Objavljena je međunarodna prijava patenta Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", istraživača Odeljenja za neurobiologiju dr Milice PešićAne Stepanović„WO2024107075 - Hybrid Compounds of Sclareol and Doxorubicin, Their Synthesis and Application“.

Strana 1 od 26
Obaveštenje o kolačićima

IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.