SearchSearch
Navigacija
Navigacija

Група од четири института Универзитета у Београду добила подршку за акцију у оквиру пројекта FAIR-IMPACT

У оквиру другог позива Route 2 Support на пројекту „Expanding FAIR Solutions across EOSC – FAIR-IMPACT“, група од четири научноистраживачке организације Универзитета у Београду је добила подршку за акцију #3 Recommendations for trustworthy and FAIR-enabling data repositorie. Групу чине: Институт за хемију, технологију и металургију, др Матија Златар, научни саветник и руководилац ове групе, затим Институт за медицинска истраживања, Милица Нинковић, библиотекар и уредник репозиторијума РИМИ, Институт за нуклеарне науке "Винча", Обрад Вучковац, библиотекар и уредник репозиторијума ВИНАР и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Зорица Јанковић, библиотекар и уредник репозиторијума РАДаР.

У оквиру имплементације Evropskog oblaka za otvorenu nauku (European Open Science Cloud – EOSC), пројекат FAIR-IMPACT, који финансира Европска унија, има за циљ да побољша међусобну сарадњу и подршку у примени FAIR принципа Отворене науке. Циљна група пројекта FAIR-IMPACT су научне заједнице на европском, националном и институционалном нивоу, а пројекат се фокусира на трајне идентификаторе (PID), метаподатке, онтологије, метрике, сертификације и интероперабилност. Овим пројектом ће се идентификовати праксе, политике, алати и техничке спецификације које ће помоћи истраживачима, уредницима институционалних репозиторијума, научноистраживачким организацијама, креаторима политике и грађанима који волонтерски учествују у науци да управљају научним подацима у складу са FAIR принципима.

Сарадња ова четири института наглашава посвећеност Отвореној науци и принципима транспарентности, интероперабилност и поузданости у научном раду. Тим ће имати прилику да тестира и ревидира смернице за побољшање транспарентности репозиторијума за истраживачке податке и поверења која је развио FAIR-IMPACT, и добије упутства о креирању метаподатака на нивоу организације и самих података како би се олакшало њихово проналажење и подржала интероперабилност.

 

Обавештење о колачићима

ИБИСС користи аналитичке "колачиће" (енг. "cookies") за анализу коришћења сајта у циљу унапређења корисничког искуства, кликом на "Прихватам" дајете сагласност за коришћење колачића.