др Љиљана Николић

Љиљана Николић је докторирала на Биолошком факултету, Универзитет у Београду, 2012. године. Током докторских студија била је на студијским боравцима у Институту за Физиологију АSCR v.v.i, у Прагу у лабораторији др Хане Земкове. Др Николић је завршила постдокторантско усавршавање у неурон-глија истраживачкој групи у лабораторији др Etienne Audinat на Факултету за медицину Paris Descartes. Године 2018, др Николић се вратила у ИБИСС на Одељење за неурофизиологију, где сада ради као научни саветник.

Фокус истраживања: Испитивање интеракција између ћелија ЦНС-а је важно да би се разумело како мозак функционише. Мој рад је усмерен ка проучавању комуникације између специфичног типа глијалних ћелија астроцита и других ћелија у ЦНС-у у физиолошким условима и у животињским моделима болести ЦНС-а. Астроцити су глијалне ћелије које формирају густe мрежe којe прожимаjу ЦНС. Оваква организација им омогућава да интерагују са неуронима, имунским ћелијама, другим типовима глијалних ћелија и крвним судовима. Ја истражујем механизме и сигналне молекуле путем којих астроцити остварују ћелијске интеракције комбинујући технике осликавања живих ћелија и методе наметнуте волтаже на делићу мембране.

Награде и признања:
Добитник сам стипендије Центра за развој лидерства у оквиру програма Покрени се за науку за реализацију научног истраживања у области медицинских и природних наука.
Добитник сам награде фондације Радослав К. Анђус (ФАРКА) за перспективне младе истраживаче у области физиологије и биофизике.