др Маја Мисиркић Марјановић

Maja Мисиркић Марјановић је одбранила докторску дисертацију под називом „Механизми цитотоксичног и цитопротективног дејства фулеренских (C60) наночестица“ 2015. године на Медицинском факултету Универзитета у Београду. На Биолошком факултету Универзитета у Београду је 2005. године стекла звање Mастер молекуларне биологије и физиологије.

Научно-истраживачки рад др Маје Мисиркић Марјановић доприноси упознавању антитуморског и имуномодулаторног потенцијала наночестица. Значајан део свог истраживачког рада усмерила је на испитивање механизма и улоге аутофагије у антитуморском ефекту различитих новосинтетисаних једињења, процесу диференцијације неурона и леукемијских ћелија као и инфекцији SARS-CoV-2 вирусом. Др Мисиркић Марјановић је учествовала у писању прегледног рада о смерницама у испитивању аутофагије објављеног у часопису Autophagy. Позвана је да учествује у настанку четврте верзије ових смерница због значаја њеног претходног истраживања у овој области. У овом прегледном раду су дефинисане смернице за истраживаче који одлучују о одабиру метода за испитивање аутофагије и сродних процеса, као и у њиховом тумачењу.

Др Мисиркић Марјановић је добитник награде Задужбине ,,Веселин Лучић“ за 2022. годину за најбоље научно остварење наставника и сарадника Универзитета у Београду. Докторска дисертација др Милоша Мандића, чији је била коментор, је добила награду „Иван Ђаја“ као најбоља дисертација у области физиологије у јануару 2024. године. Др Мисиркић Марјановић је од 29.01.2021. до 28.11.2022. године учествовала на пројекту Фонда за науку Републике Србије, у оквиру специјалног позива COVID-19, под називом ,,Targeting Autophagy to Combat SARS-CoV-2-induced Immune Dysregulation“ као руководилац потпројекта ,,Optimized protocols for cell transfection and treatment“. Од 2021-2023. руководила је пројектним задацима: „Улога и механизми индукције аутофагије у диференцијацији HL-60 леукемијских ћелија индукованој форбол миристат ацетатом“. Члан је српског друштва за молекуларну биологију, Српског биолошког друштва, Друштва за неуронауке Србије, Federation of European Neuroscience Societies, Нордијског друштва за аутофагију као и мреже Women in autophagy. Била је такође учесник COST акције TRANSAUTOPHAGY, као и COST акције TRANSLACORE.