др Наташа Тодоровић

Образовање
• 2009, Доктор мултидисциплинарних наука- Неуронауке, Универзитет у Београду.
• 2001-2003, Истраживач на Одељењу за ћелијску и молекуларну физиологију, Универзитет Јејл, Конетикат, САД.
• 2000-2001, Истраживач сарадник у Лабораторији за бол Одељења за гастроентерологију, Универзитет Јужног Тексаса-Медицински огранак, Тексас, САД.
• 1996 Универзитет у Београду, Биолошки факултет, дипл. Молекуларни биолог и физиолог, смер Биофизика.

Истраживачка интересовања
Примена електрофизиолошких техника у циљу расветљавања механизама регулације јонског транспорта кроз ћелијску мембрану.
Део рада у нашој лабораторији је усмерен на расветљавање физиолошке улоге и механизама модулације јонских канала. Јонски канали у ћелијској мембрани функционишу као молекулски претварачи- у одговор на различите стимулусе (хемијске, механичке или електричне) долази до отварања поре канала, што омогућава пролазак јона кроз мембрану. Активност јонских канала је основ многих физиолошких процеса, укључујући пренос нервних импулса и транспорт кроз епителе. Они су кључни елементи физиологије ћелијске мембране, у свим врстама ћелија, без обзира о ком организму или царству живота се ради. У последње време, мој фокус је на истраживању активности јонских канала на мембранама кончастих гљива, недовољно окарактерисаних у поређењу са јонским каналима у другим групама организама. Користећи метод наметнуте волтаже на делићу мембране, могуће је вршити оваква истраживања само на неким специфичним експерименталним моделима. У циљу отварања овог поља, у сарадњи са колегама из других институција, развијамо нови експериментални приступ за изучавање активности јонских канала кончастих гљива, који би омогућио поуздано снимање јонских струја високе резолуције применљив на кончасте гљиве.

Пројекти
• Руководилац радног пакета у оквиру научноистраживачког пројекта „Advanced BioPhysical Methods for Soil Targeted Fungi-Based Biocontrol agents“ (BioPhysFUN) у оквиру Зеленог програма, Фонд за науку Републике Србије.