др Невена Зоговић

Невена (Раичевић) Зоговић је завршила Биолошки факултет Универзитета у Београду, смер Mолекуларна биологија и физиологија. На истом факултету је уписала последипломске студије, смер Имунобиологија. Магистарску тезу, под називом „Функције макрофага пацова у експерименталном моделу трауме различите тежине“ одбранила је 2002. године, а докторску дисертацију под називом „Механизам ћелијске смрти изазване оксидативним стресом у култури астроцита: улога азот моноксида и гвожђа“ 2006. године. Др Невена Зоговић је била запослена на Катедри за биологију Факултета ветеринарске медицине УБ у периоду од 2000–2001. године. На Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институт од националног значаја за Републику Србију, УБ запослена је од 2001. године. Тренутно је у звању виши научни сарадник.

Истраживања др Зоговић су усмерена на проучавање молекуларних и ћелијских механизама који су у основи модела неуродегенеративних обољења и канцера in vitro, као и на испитивање нових терапеутика за ове болести. Последњих година, у посебном фокусу је проучавање улоге аутофагије, оксидативног стреса, митохондрија и ћелијске смрти и њихове регулације као потенцијалних терапијских циљева.

У периоду од 2008–2009. године, др Зоговић је била ангажована на FP6 пројекту „Reinforcing a center for laser microscopy and cell profiling for regional networking – NEUROIMAGE“ којим је руководио проф. др Павле Анђус. У току трајања FP6 пројекта боравила је у лабораторији професора Gian Micheale Ratto, Scuola Normale Superiore, Пиза, Италија.

Др Невена Зоговић је била стипендиста Министарства за науку, технологију и развој Републике Србије (2000. година). Др Зоговић је први лауреат награде за младог научника у области физиологије и/или биофизике Фондације „Академик Радослав К. Анђус“ за 2005. годину.

Др Зоговић је члан и један од оснивача Оптичког друштва Србије. Такође, члан је Српског биолошког друштва, Друштва за неуронауке Србијe, Српског друштва за митохондријалну и слободнорадикалску физиологију, Српског друштва за молекуларну биологију, Федерације европских друштава за неуронауке и Европског друштва за истраживањa у области слободних радикала.