Одељење за неуробиологију формирано је у оквиру Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Универзитета у Београду раних шездесетих година на идеју и уз ангажовање академика Љубисава Ракића. Током последњих 50 година истраживања на Одељењу дала су значајан допринос испитивању основних процеса у нервном систему. Одељење за Неуробиологију чине лабораторије за: Молекуларну неуробиологију, Неурохемију и Неурофизиологију које уједно представљају и научну базу за основне и докторске студије на Биолошком факултету.

Одељење броји 40 сарадника. Чланови Одељења су ангажовани као предавачи на основним и Докторским студијама на Биолошком Факултету (БФ), Универзитета у Београду, на студијским програмима Молекуларна Биологија и Неуронауке.

ОСНОВНЕ ТЕМЕ:

бихејвиорално и електрофизиолошко изучавање централног нервног система (ЦНС)
биохемијска организација ЦНСа
неуроимунологија
молекуларно и бихејвиорално изучавање пластичности ЦНСа
неуродегенеративне болести ЦНСа
канцер и генска терапија можданих тумора (анимални модел вишеструко резистентног глиома, механизми вишеструке резистенције, нови терапеутски приступи)
биохемијске и молекуларне основе повреде и опоравка мозга
терапеутски и фармацеутски приступи у лечењу поремећаја ЦНСа
изучавање неуробиологије спавања и дисања у анималним моделима старења и неуродегенеративних болести и идентификација неуронских мрежа одговорних за регулацију спавања и дисања

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent