У оквиру одељења за биохемију раде две истраживачке групе.

Група др Ане Ђорђевић се тренутно бави истраживањима са заједничком основном линијом - проблемом гојазности и сродних метаболичких поремец́аја. У последњих 10 година, наша група (тада предвођена професорком Горданом Матић) се бавила улогом глукокортикоидних хормона у неуроендокриној адаптацији на стрес и у патофизиологији метаболичког синдрома на моделима пацова и мишева храњених фруктозом и женки пацова са синдромом полицистичних јајника. Тренутно развијамо нове анималне моделе за испитивање улоге микробиоте црева у гојазности, а недавно смо започели сарадњу са специјалном болницом за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Чигота“ на Златибору, која је и водећа институција за лечење гојазности код деце и адолесцената.

Више информација о нама можете пронаћи на следећем линку: https://sites.google.com/view/disobescience/home?authuser=0.

Група др Мирка Томића се бави истраживањима у домену новосинтетисаних и природних неуро/психо-фармаколошки активних супстанци чије се активности и молекуларни механизми деловања испитују на животињским моделима и културама ћелија in vitro. У области нутриционистичке биохемије, ова група испитује улогу и механизме деловања фолата и масних киселина на нивоу активности ЦНС и понашања експерименталних животиња.

Истраживања се спроводе на ћелијским линијама и анималним моделима уз коришћење различитих експерименталних техника које укључују биохемијске анализе, Western blot, qPCR, протеомске анализе и тестове понашања.

ОСНОВНЕ ТЕМЕ:

  • Ефекат исхране богате фруктозом на развој карактеристика метаболичког синдрома
  • Улога глукокортикоидних хормона у патофизиологији метаболичког синдрома
  • Улога глукокортикоидних хормона у патофизиологији болести повезаних са стресом
  • Биолошких ефекти фолата, хомоцистеина и полинезасићених масних киселина на ЦНС
  • Неуромодулаторни ефекти новосинтетисаних и биоактивних компоненти биљног порекла

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11060 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent