TACTICIAN - Улога аутофагије у имунској дисрегулацији проузрокованој SARS-CoV-2 инфекцијом, 2021-2022

У оквиру специјалног програма истраживања COVID-19 Фонда за науку Републике Србије одобрено је финансирање пројекта под називом Targeting autophagy to combat SARS-CoV2-induced immune dysregulation са акронимом TACTICIAN.

Носилац пројекта је Медицински факултет Универзитета у Београду, а учесник је Институт за биолошка истраживања ”Синиша Станковић” – Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду.

Website пројекта:

https://projecttactician.com/

Руководилац пројекта:

проф. др Владимир Трајковић, Медицински факултет Универзитета у Београду

Сарадници испред Института за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”:

др Маја Мисиркић-Марјановић, Одељење за неурофизиологију ИБИСС

др Љубица Хархаји-Трајковић, Одељење за неурофизиологију ИБИСС

др Љубица Вучићевић, Одељење за неурофизиологију ИБИСС

Сажетак:

Циљ: Испитати способност различитих протеина SARS-CoV-2 да модулишу интеракцију између аутофагије и имунског одговора у макрофагима, ћелијама респираторног епитела и ћелијама васкуларног ендотела човека.

Методе: Протеини SARS-CoV-2, одабрани на основу способности да се вежу за интрацелуларне протеине, биће експримирани помоћу плазмидних вектора у циљним ћелијама стимулисаним вирусном RNK. Аутофагија и продукција инфламаторних медијатора у циљним ћелијама и крви пацијената оболелих од COVID-19 биће анализирана конфокалном и електронском микроскопијом, RT-qPCR-ом, имуноблотом, проточном цитофлуориметријом и ензимским имунотестом (ELISA). Улога аутофагије у продукцији инфламаторних медијатора биће испитана методом RNK интерференције.

Очекивани резултати и значај: Испитивањем утицаја SARS-CoV-2 протеина на интеракцију између аутофагије и инфламаторног одговора пројекат ће допринети унапређењу прогнозе и терапије имунске дисрегулације код COVID-19 пацијената.

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent