#41030 Улога фолата, хомоцистеина и полинезасићених масних киселина у третману неуропсихијатријских поремећаја удружених са патофизиологијом метаболичког синдрома

Трочлана истраживачка група др Мирка Томића посвећена је откривању и испитивању новосинтетисаних и природних биоактивних компоненти са потенцијалима за третман неуропсихијатријских поремећаја. Циљеви тих истраживања су усмерени ка упознавању деловања новосинтетисаних и природних психоактивних супстанци у третману депресије и схизоафективних поремећаја. Најновији део ових истраживања је усмерен на улогу и значај појединих састојака исхране у третману неуропсихијатријских поремећаја удружених са метаболичким поремећајима.

Све истраживачке студије се остварују у оквиру интеграционог пројекта Министарства за просвету и науку Србије, No. III 41030, „Биолошки механизми, нутритивни унос и статус полинезасићених масних киселина и фолата: Унапређење исхране у Србији", под руководством др Марије Глибетић са Института за медицинска истраживања у Београду. У оквирима овог мултидисциплинарног пројекта са преко 30 учесника са 6 научних институција београдског универзитета, др Томић руководи подпројектом (ПП3) чији је задатак испитивање специфичних и медицински значајних биолошких ефеката фолата, хомоцистеина и полинезасићених масних киселина на ћелијским линијама и експерименталним животињама.

Две чланице ове групе учествују у још по једном научном пројекту; др Ђурђица Игњатовић, са 2 месеца на пројекту из основних научних истраживања у хемији, 172032 „Проучавање односа структуре и активности новосинтетисаних биолошки активних супстанци", којим руководи др Слађана Костиц Рајачић, научни саветник, ИХТМ-а; др Гордана Товиловић, са 6 месеци је на пројекту основних научних истраживања у биологији 173053, под руководством др Љубице Хархаји са ИБИСС.

Сарадници на пројекту:

др Марије Глибетић, Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду, руководилац пројекта

др Мирко Томић

др Ђурђица Игњатовић

др Гордана Товиловић Ковачевић

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent