COST Action CA22125 - Precizna medicina kod karcinoma bilijarnog trakta (Precision-BTC-Network), 2023-2027

Karcinomi bilijarnog trakta (BTC) predstavljaju heterogenu grupu agresivnih tumora s rastućom incidencom u Evropi. Ograničeno znanje o faktorima rizika i nedostatak biomarkera za dijagnozu odgovorni su za kasno otkrivanje. Ove tumore karakteriše rezistencija na konvencionalnu hemioterapiju i potreba za razvojem novih terapijskih strategija. Ciljana terapija se pokazala kao dobra opcija samo za određenu grupu pacijenata, ali je pristup ovom tipu terapije neravnomerno raspoređen širom Evrope, što zahteva hitne planove implementacije za dobrobit pacijenata.
Precision-BTC-Network ima za cilj da stvori jedinstvenu kooperativnu i interdisciplinarnu mrežu evropskih multi-aktera, uključujući istraživače osnovnih istraživanja, istraživače u klinici, Europsku komisiju i agencije EU, međunarodne naučne organizacije, predstavnike pacijenata i partnere iz industrije, kako bi se pozabavili raznolikim, ali međusobno povezanim izazovima, u implementaciji precizne medicine u upravljanju BTC-om.
Očekuje se ubrzanje razvoja dijagnostičkih i prognostičkih biomarkera za pacijente obolele od karcinoma bilijarnog trakta i dovođenje korisnih terapija i optimalnog upravljanja ovim pacijentima širom Evrope. Pored toga, obuka mladih istraživača i inovatora u preciznoj medicini u BTC-u će obezbediti dalji napredak u budućnosti.

Website akcije

Podaci o COST akciji

Broj ugovora - 035/23
Datum odobrenja - 12. 05. 2023
Datum početka akcije - 09. 10. 2023
Datum završetka akcije - 08. 10. 2027

Rukovodilac projekta: Prof. Rocio Macias, Univerzitet u Salamanki, Španija

Član Upravnog odbora: dr Ana Podolski-Renić, Odeljenje za neurobiologiju

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent