Поводом Дана науке у Србији, 10. јула, Центар за промоцију науке у сарадњи са Амбасадом Израела у Београду први пут организује јединствену серију предавања под називом "Science at the Bar – Сврати на науку”. Тим поводом из Израела долазе научници, који ће, уз колеге из Србије, у опуштеној атмосфери београдских кафеа и барова одржати серију предавања, од 8. до 11. јула 2022. године.

Колеге са Одељења за физиологију биљака ИБИСС су у оквиру пројекта Центра за промоцију науке у уторак, 25. 05. 2021, одржали предавање у Културном центру Зрењанина.

Ове године Центар за промоцију науке и програм "Покрени се за науку" су финансијски подржали пројекат грађанске науке "Опасуљи се" који има за циљ да уз помоћ грађана сакупи јединке пасуљевог жишка са што више различитих локација у Србији. Овај подухват је важан зарад утврђивања распрострањености ове штетне врсте и анализе генетичке варијабилности њених популација.

петак, 06 децембар 2019 14:14

ИБИСС на Фестивалу науке 2019.

Овогодишњи Фестивал науке одржава се на Београдском сајму у халама 3, 3а и 5 од 5. до 8. децембра 2019. године. Тема овогодишњег 13. фестивала је разоткривање заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа, а носи назив "Разоткривање".

петак, 28 јун 2019 12:12

Изложба ЗооМозгологија

Друштво за неуронауке Србије и Српско еволуционо друштво у сарадњи са Бео Зоо Вртом са поносом представљају изложбу ЗооМозгологија.

Изложба ће трајати од 1. 7. до 1. 8. 2019. године у Бео Зоо Врту.

Сарадници Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" учествују у реализацији Четвртог заједничког истраживања реке Дунав (Joint Danube Survey 4) као део националног и међународног тима. Ова, четврта по реду међународна експедиција која се од 2001. остварује на сваких шест година (усклађено са циклусом планова управљања водама), у организацији Међународне комисије за заштиту реке Дунав (International Commission for the Protection of the Danube River - ICPDR), уз подршку Европске комисије и подунавских земаља, са циљем да се унапреди знање о процесима у овој реци, њеном статус, као да да се обезбеди веће занимање јавности за научне активности цвезане за ток Дунава.

ИБИСС је учествовао у свим заједничким истраживањима од 2001.

четвртак, 20 јун 2019 12:17

Прослава Дана Дунава 2019

Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ учествовао је у прослави "Дана Дунава", са приказом Четвртог заједничког истраживања реке Дунав. Традиционално 29. јуна 14 подунавских земаља заједно слави једну од највећих европских речних система, укључујући и људе и живи свет који су везани за њу. Сваке године организује се око 200 догађаја широм слива, у данима око "Дана Дунава".

Пошто је ова прослава окренута, пре свега, младим генерацијама, ове године "Дан Дунава" је обележен 15. јуна, због завршетка школске године у Србији.

На Међународни дан науке за мир и развој који се обележава под покровитељством Уједињених нација 10. новембра 2017. године у Србији ће бити организовани Отворени дан института Србије (ОДИС) у чему ће учествовати и Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић".

Ова манифестација има за циљ да целокупном грађанству, а пре свега средњошколцима и студентима, пружи прилику да се упознају са научницима и научно-истраживачким радом у институтима у нашој земљи.

Манифестација ће бити реализована кроз садржаје намењене различитим циљним групама. За средњошколце и студенте ће бити реализовани тематски садржаји са циљем да се посетиоцима рад и занимање научника представе у непосредном контакту са запосленима у научном институту. Програм намењен широј публици подразумева представљање текућих истраживања и обилазак радних просторија.

четвртак, 25 мај 2017 10:10

Отворена врата ИБИСС

Током априла ове године Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић" у сарадњи са тимом Ноћи истраживача, организовао је Отворена врата као део прославе 70 година од почетка рада Института. У склопу овог догађаја, сваке среде су нас посећивале групе школске деце и студената како би сазнали чиме се баве научници у Србији и непосредно се упознали са радом у лабораторијама. Дванаест одељења нашег Института је активно учествовало у овој манифестацији, осмишљавајући и реализујући кратке занимљиве презентације и експерименте, прилагођене узрасној категорији посетилаца. Током четири априлске среде укупно нас је посетило 102 ученика школског узраста (основна и средња школа), као и 111 студената.

понедељак, 02 мај 2016 09:49

Ноћ музеја

Позивамо вас да у Ноћи музеја, 21. маја 2016. године, посетите Заједницу института Србије и Институт економслих наука, у Београду, Змај Јовиној 12 и погледате изложбу Башта научне маште. За колеге и пријатеље изложбу ћемо отворити од 16.00, када ће улаз бити слободан, док манифестација званично почиње у 17.00 и траје до 01.00 наредног дана.

петак, 18 март 2016 09:32

Ноу фест 2016.

На Четвртом регионалном сајму образовања - Ноу фест 2016. у Ћуприји, 11. марта 2016. године, одржане су радионице за основце "Ћелија за сваког" у реализацији Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" из Београда, у оквиру пројекта финансираног од стране Центра за промоцију науке.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent