уторак, 01 новембар 2022 09:39

Напредни курс "Molecular Targets for Anti-aging Interventions"

Након две године одлагања узрокованих Covid-19 пандемијом, у периоду 26. 9 - 01. 10. 2022. на острву Спета у Грчкој одржан је напредни курс "Molecular Targets for Anti-aging Interventions" под заједничким покровитељством FEBS-a и IUBMB-a. Ово је први такав курс додељен Србији, а главни организатор је била др Александра Младеновић са Одељења за неуробиологију ИБИСС-а.

Курс је био намењен превасходно студентима завршне године докторских студија , као и млађим научним сарадницима, а тематски је покрио различите области старења, почев од основних молекуларних механизама укључених у процес старења, па до интервенција које могу одложити старење и старосно-спрегнуте болести.

Предавачи су били еминентни стручњаци из области старења, а курс је окупио учеснике из Европе, Азије и САД-а, укупно њих 54. Захваљујући IUBMB стипендијама 6 српских учесника је боравило на Спети, док су ИБИСС и ресорно Министартсво финансијски помогли учешће истраживача са ИБИСС-а, који су на курсу учествовали као предавачи и учесници округлих столова (др Александра Младеновић, др Селма Каназир и др Смиља Тодоровић), са оралним презентацијама (Милица Првуловић) или постерима (Анђела Вукојевић, Милена Јовић и Валентина Симеуновић).

Три најбоља студентска постера су добила новчане награде, а међу награђенима је била и ИБИСС-ова млада докторанткиња Анђела Вукојевић, која је по избору свих учесника освојила прву награду додељену од стране часописа IUBMB Life.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent