среда, 25 октобар 2023 14:17

"Orbitrap Exploris 120" Масени спектрометар

На институт је стигао нови течно-масени спектрометар („UHPLC-Orbitrap Exploris 120“). Обука за рад на уређају је одржана у октобру од стране фирме Analysis. У првом кругу обуке присуствовало је 7 сарадника са Oдељења физиологију биљака ИБИСС-а.

UHPLC-Orbitrap Exploris 120“ је моћна аналитичка техника која се користи за одвајање, идентификацију и квантификацију непознатих и познатих једињења, као и за разјашњавање структуре различитих молекула. Овај уређај се може применити у широком спектру сектора укључујући биотехнологију, праћење животне средине, прераду хране и фармацеутску, агрохемијску и козметичку индустрију. Заједно са овим „LC/MS“ уређајем се испоручује „Compound Discoverer“ програмски пакет.

Овај уређај се примењује при детаљној хемијској анализи метаболита биљака и животиња (органских кислина, полифенола, липида, стеродних хормона, масних киселина, витамина, аминокиселина и др), као и за циљану и нециљану анализу широког спектра узорака животне средине – од ваздуха и земљишта до отпадних вода, муља и воде за пиће, седимената, загађивача хране и животне средине (пестициди, хербициди, као што су хлорфеноли и феноксиалкалне киселине), у прехрамбеној индустрији за откривање загађивача у траговима ( нпр. остаци пестицида из усева и животињских лекове који доспевају у месне производе).

„Compound Discoverer“ софтверска платформа трансформише податке о малим молекулима (из малих или великих колекција података) у позната једињења и молекулске мреже интеракција. Софтвер нуди спектар напредних алата за обраду података са познатим прекурсорима, као и рад са непознатим једињењима.

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent