четвртак, 18 април 2024 17:18

Одржано отварање изложбе "Водоземци смедеревског краја" у Музеју у Смедереву

Одржано је свечано отварање изложбе "Водоземци смедеревског краја" аутора др Александра Урошевића, вишег научног сарадника Института за биолошка истраживања Синиша Станковић, и др Гордане Пауновић, музејски саветник Музеја у Смедереву, 12. априла 2024. године.

Plakat vodozemci smederevskog krajaИзложба представља својеврсну рекапитулацију истраживања водоземаца на подручју Смедерева, која трају више од 75 година. Резултат је више од три године интензивног теренског рада на проналажењу и картирању водоземаца.
На отварању изложбе, говорили су директорка Музеја у Смедереву, Татјана Гачпар, аутори изложбе, др Ана Ивановић, редовни професор Биолошког факултета универзитета у Београду, др Драгана Ђурић, Музејски саветник Природњачког музеја у Београду и др Тања Вуков, научни саветник и председник Научног већа Института за биолошка истраживања Синиша Станковић - института од националног значаја за републику Србију, Универзитета у Београду. Истакнут је значај оваквих изложби и музејских збирки, угроженост водоземаца на подручју Србије и глобално као и потреба да више вреднујемо културу, историју, уметност, али и науку и истраживања.
Интересовање за отварање изожбе било је велико а посебну пажњу привукле су диораме – реконструкције шумског и барског екосистема са моделима водоземаца у природној величини. Изложба ће бити отворена до 14. јуна, 2024. године, и до тада ћете моћи да видите, и чујете тринаест врста водоземаца који насељавају смедеревски крај.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent