Gde objaviti rad?

Poslednja faza istraživačkog rada je objavljivanje rezultata. Rezultati se mogu objaviti u različitim formatima, a za istraživače je to najčešće originalni članak u naučnom časopisu. Istraživači su danas preplavljeni ogromnim brojem naučnih časopisa čiji broj neprestano raste. Pred istraživače se zato postavlja pitanje: kako izabrati pravi časopis za svoj rad?

Istraživač mora da prepozna u kom časopisu će njegov rad imati najveći uticaj koji će doprineti daljem razvoju njegove karijere. Takođe, danas je dobro poznato da se u moru naučnih časopisa nalazi veliki broj "predatorskih" časopisa čije su žrtve istraživači i njihovi rezultati koji kod tog izdavača ostaju zauvek izgubljeni. Zato je jako važno prepoznati ovakve izdavače. Do januara 2017. veliku pomoć nam je pružao Džefri Bil, bibliotekar iz Univerziteta u Kolaradu, Denver, koji je proveravao sumnjive časopise i rezultate svojih istraživanja objavljivao na svom blogu gde je navodio i listu sumnjivih izdavača i naučnih časopisa. U januaru je ova lista nestala, a Džefri Bil je prestao da vodi svoj blog. Ipak, pojavili su se neki sajtovi čiji urednici žele da ostanu anonimni i koji su nastvili da se održavaju listu koju je započeo Bil, tako da ipak postoje mesta na internetu odakle se može dobiti još neki podatak o časopisu. Svakako istraživači treba sami da izvrše proveru, a za pomoć se uvek mogu obratiti i svom bibliotekaru. Takođe, tu su udruženja i mesta na internetu koja pomažu istraživačima da reše svoju dilemu.

thinkchecksubmit.org/ je inicijativa pokrenuta da istraživačima olakša proveru časopisa u koji planiraju da objave svoj rad. Ovu inicijativu podržava čitav niz međunarodnih organizacija i udruženja koji se zalažu za etičko objavljivanje naučnih radova. Istraživači će ovde naći jednostavan upitnik koji će im pomoći u donošenju odluke gde objaviti rad.

Think. Check. Submit. from Think. Check. Submit. on Vimeo.

 

Tu je još nekoliko linkova na kojima se može proveriti časopis, izdavača ili mejl sa kog vam je eventualno stigao poziv za uređivanje specijalnog broja, monografije ili za objavu rada:

https://clinicallibrarian.wordpress.com/2017/01/23/bealls-list-of-predatory-publishers/

https://beallslist.weebly.com/

https://predatoryjournals.com/journals/#

http://www.scientificspam.net/

http://whois.domaintools.com/

http://www.whois.net/

Web of Science Journal Citation Report - ovde možete proveriti IF časopisa

 

I, naravno, uvek se možete obratiti svom bibliotekaru za pomoć.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent