dr Đurđica Ignjatović

Tokom jula 1997. godine pohađala letnju školu na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, SAD gde je na Odeljenju za biohemiju i molekularnu biologiju stekla iskustvo iz oblasti genetičkog inženjeringa.

Osnovne akademske studije završila je 1998. godine, na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Biohemija.

Magistarsku tezu "Kloniranje, ekspresija i interakcija sa alfa-subjedinicom G-proteina fragmenata treće citoplazmatične petlje dopaminskog D2 receptora čoveka" je odbranila 2000. godine na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Biohemija.

Od 1999-2005. godine bila je zaposlena u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM) u Laboratoriji za biohemiju. Od 2005. je zaposlena na Odeljenju za biohemiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković"".

Doktorsku disertaciju pod naslovom "Ispitivanje atipičnog antipsihotičkog potencijala novosintetisanih arilpiperazina testovima in vitro i na animalnim modelima psihoze" odbranila je 2010. godine, na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Održala je predavanja po pozivu na dve konferencije „Biologija autizma“u Zagrebu (Hrvatska) aprila 2014. godine i Thermanama Laško (Slovenija) oktobra 2014. godine. U cilju popularizacije nauke, održala je predavanje “Mikrobiota i centralni nervni sistem” 2017. godine, u organizaciji Centra za predavačku delatnost Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Dr Ignjatović je bila mentor doktorske disertacije kandidata Katarine D. Bojović pod naslovom: „Povezanost neurorazvojnih poremećaja sa varijantama gena za laktazu, humani antigen leukocita i receptor vitamina D, kao i sa prisustvom opioidnih peptida u urinu i crevnom disbiozom“, koja je odbranjena na Biološkom fakultetu 2021. godine.

Od 2020. godine, angažovana je u okviru Programa rada Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, finansiranom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U svom do sadašnjem radu bavila se istraživanjima u oblasti medicinske hemije, farmakologije i fitoterapije kao i neurobiologije i nutricionističkih nauka koristeći in vitro testove na nekoliko ćelijskih linija i animalne modele ponašanja.

Poslednjih godina fokusirana je na ispitivanje etiologije neurorazvojnih poremećaja.