dr Gordana Tovilović Kovačević

Dr Gordana Tovilović Kovačević je diplomirala 2002. godine na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (smer diplomirani farmaceut). Od oktobra 2003. godine je zaposlena na Odeljenju za biohemiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Magistarsku tezu pod nazivom „Biohemijska i neurofarmakološka ispitivanja ekstrakta biljne vrste Gentiana kochiana” odbranila je 2007. godine na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Mehanizam zaštitnog dejstva arilpiperazinskih liganada za dopaminske D2 receptore u azot monoksidom i 6-hidroksidopaminom izazvanoj smrti SH-SY5Y ćelija humanog neuroblastoma” je odbranila 2012. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na početku naučno-istraživačkog rada bavila se ispitivanjima iz oblasti neurofarmakologije, koja obuhvataju interakcije potencijalnih antipsihotika sa dopaminskim i serotoninskim receptorima. Kasnija istraživačka interesovanja dr Tovilović Kovačević obuhvataju ispitivanje uloge autofagije u neurodegenerativnim poremećajima (Parkinsonova bolest, Alchajmerova demencija, neuroinflamacija) i antikancerskom delovanju novih terapeutika. Značajan deo njenog istraživačkog rada čini proučavanje bioloških efekata aktivnih komponenti iz biljnog sveta, sa posebnim osvrtom na ksantone, sekundarne metabolite karakteristične za biljke iz porodice Gentianaceae, i njihov antikancerski, antidepresivni, anksiolitički i endotel-zaštitni potencijal.

U radu dr Tovilović Kovačević koristi tehnike rada u sterilnim uslovima (ćelijska kultura), imunoblota, protočne citofluorimetrije, transfekcije ćelijskih kultura malim interferirajućim RNK i plazmidima.

Dr Tovilović Kovačević je održala dva predavanja po pozivu na Prvoj međunarodnoj konferenciji biljne biologije u Subotici 2013. godine i Trećem kongresu biologa Srbije održanom na Zlatiboru 2022. godine.

Dr Tovilović Kovačević je 2019. godine kao član tima koji čine dr Kristina Janjetović (rukovodilac tima) i dr Marina Stamenković dobila stipendiju "Pokreni se za nauku".

Od 2021. godine naučno-istraživački rad dr Tovilović Kovačević realizuje kroz osnovna istraživanja u okviru Ugovora o realizaciji i finansiranju naučno-istraživačkog rada NIO koji finansira Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Dr Tovilović Kovačević je član Društva za neuronauke Srbije (DNS) i Federacije evropskih društava za neuronauke (FENS).