dr Marina Radovanović

Diplomu mastera (M.Sc.) Molekularne biologije i fiziologije (2010.godine) i doktorat iz oblasti Biologije (Ph.D., 2016. godine) Marina je stekla na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njena najznačajnija istraživačka interesovanja obuhvataju molekularnе mehanizme patogeneze gojaznosti, insulinske i leptinske rezistencije, inflamacije, odnosno komorbiditeta metaboličkog sindroma i sindroma policističnih jajnika, kao i uticaj promena sastava, genetičkog i metaboličkog sadržaja crevnog mikrobioma u ovim poremećajima. Najnovije publikacije odnose se na epidemiološke, terapijske i molekularne aspekte rezistencije na antibiotike, uključujući i uticaj pojave njenih genetičkih markera u probiotskim kulturama na sastav i antimikrobnu rezistenciju crevnog mikrobioma.

Kontinuirano radi na IBISS-u od 2011. godine, mаda je, tokom 2016. godine, zauzimala i udaljenu poziciju scientific writer-a u firmi Cambridge Cell net Ltd., iz Novog Sada.

Do sada, Marina je aktivno učestvovala u realizaciju projekta „Uloga steroidnih hormona u neuroendokrinoj adaptaciji na stres i patofiziologiji metaboličkog sindroma – molekularni mehanizmi i kliničke implikacije“ (III41009, 2011.-2019.), finansiranog od strane nacionalnog resornog Ministarstva, te međunarodnog projekta (SCOPES IZ73Z0_152331, 2014.-2017.) pod naslovom “Interactions between stress and dietary fructose in the development of the metabolic syndrome: role of glucocorticoids”, finanisiranog od strane Švajcarske nacionalne fondacije za nauku (Swiss National Science Foundation, Berne, CH). Počevši od juna 2024. planirano je da bude uključena u realizaciju trogodišnjeg Twinning projekta finansiranog od strane Evropske komisije, pod naslovom „Strengthening Translational Research for Improved Metabolic Health” (STRIMHealth 101159400), u okviru poziva HORIZON-WIDERA-2023.

Marina je aktivna članica Srpskog društva za molekularnu biologiju i Biohemijskog društva Srbije.