dr Branka Šošić-Jurjević

ResearchGate

Naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" – Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, sa dvadeset pet godina istraživačkog iskustva u oblasti eksperimentalne endokrinologije. Autor/koautor gotovo 100 recenziranih naučnih publikacija. Mentor studenata doktorskih i master studija. Član Naučnog odbora Evropskog društva za endokrinologiju (ESE) za period 2018.-2021. Naučni komunikator sa iskustvom u radu sa mladima.

Predmet istraživanja:

Prethodna istraživanja dr Šošić-Jurjević su usmerena na ispitivanje efekata hormonskih tretmana i tretmana hormonima sličnim sastojcima biljnog porekla na hipofizo-tiroidnu i druge endokrine ose, kao i na jetru, kao glavni „ciljni“ organ za delovanje hormona i regulaciju metaboličkih procesa. U istraživanjima koristi modele „prirodnog” starenja pacova oba pola kako bi bolje razumela polno-specifične efekte ovih tretmana.
Trenutno, dr Šošić-Jurjević koordinira istraživanjima koja za cilj imaju ispitivanje potencijala tretmana zasnovanih na inkretinima u kombinaciji sa fizičkim vežbanjem. Cilj istraživanja je utvrđivanje fizioloških I molekularnih mehanizama kojima bi ovi tretmani, svaki za sebe ili u kombinaciji, mogli da doprinesu očuvanju zdravlja i dugovečnosti kod oba pola.
Dodatno, dr Šošić-Jurjević uključena je u istraživanja metabolizma holesterola i klinička istraživanja endokrinih tumora u saradnji sa institucijama iz Srbije i EU.

Obrazovanje:

• Doktor bioloških nauka, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2008
• Magistar bioloških nauka, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2003
• Diplomirani molekularni biolog i fiziolog, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, 1998

Međunarodne postdoktorske naučne posete:

• Godišnje naučne posete Institutu za kliničku hemiju i farmakologiju, Univerziteta u Bonu, Nemačka, od 2014. godine
• Tromesečne naučne Posete Institutu za eksperimentalnu endokrinologiju, “Charité” - Univerzitetska bolnica u Berlinu, Nemačka, u 2014. i 2010. godini

Pohvale i nagrade:

• Kratkoročna stipendija - ESE, 2014
• Najviše rangirani naučnik (A1 kategorija), Ministarstvo nauke, tehnologije i inovacija, Republika Srbija, 2011-2024
• Kratkoročna stipendija - DAAD, 2010
• Stipendija za talentovane studente, Ministarstvo za Nauku i tehnologiju, Republika Srbija, 2000 - 2002