dr Jasmina Živanović

Dr Jasmina Živanović je viši naučni saradnik na Odeljenju za Citologiju IBISS-a. Doktorirala je 2013. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na modulu Biologija ćelija i tkiva. Svoju naučno-istraživačku delatnost započela je 2008. godine na Odeljenju za citologiju IBISS-a, kao stipendista Ministarsva za nauku Republike Srbije, gde je i zaposlena od januara 2011. godine. U periodu od 2008. do 2019. godine učestvovala je u realizaciji dva projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Njeno istraživačko interesovanje usmereno je na ispitivanje efekata supstanci prirodnog porekla, izoflavona iz soje, na regulaciju funkcije ključnih regulatora mineralnog metabolizma u animalnom modelu andropauze. Dodatno, važan pravac njenih istraživanja odnosi se na ispitivanje procesa starenja u različitim animalnim modelima kao i uticaja citrusnih polifenola na endokrini sistem i redoks regulaciju.

Od 2016. do juna 2018. godine dr Živanović bila je na postdoktorskom usavršavanju u grupi dr Miloša Filipovića u Laboratoriji za ispitivanje signalnih puteva posredovanih gasotransmiterima, Institut za biohemiju i ćelijsku genetiku, CNRS, Univerzitet u Bordou, Francuska, gde je proširila svoju oblast interesovanja i napravila iskorak u oblast ispitivanja efekata gasotransmitera, naročito vodonik sulfida. Njeno istraživanje je bilo usmereno na razvijanje nove selektivne metode za detektovanje persulfidovanih proteina kao i utvrđivanja fizioloških uloga koje perfulfidacija ima u in vitro i in vivo eksperimentalnim modelima.

Dr Živanović je rukovodila Dijaspora projektom odobrenog od strane Fonda za nauku Republike Srbije (2021-2023). Trenutno je vođa radnog paketa na projektu ADVANCED Fonda za nauku Republike Srbije u okviru poziva PRIZME (2024-2027). U okviru Odeljenja za citologiju rukovodi radnim zadatkom koji ima za cilj ispitivanje zastupljenosti persulfidacije nakon primene citrusnih flavanona u modelu prirodno ostarelih mužjaka pacova. Član je Srpskog društva za mikroskopiju, Evropskog društva za mikroskopiju, Društva fiziologa Srbije i Srpskog društva za molekularnu biologiju.