dr Milica Manojlović-Stojanoski

U fokusu naučno-istraživačkog rada dr Milice Manojlović-Stojanoski naučne savetnice Odeljenja za citologiju su fenomeni razvića i programiranja. Tematika njene magistarske teze (odbranjene 1996. godine) i doktorske disertacije (odbranjene 2004. godine), o uspostavljanju funkcije i ulozi hipotalamo-hipofizno-adrenalnog sistema fetusa tokom kasnijeg rada je produbljivana s problemskog i metodološkog aspekta. Kako promene hipotalamo-hipofizno-adrenalnog sistema tokom formativnog - prenatalnog perioda imaju dalekosežne posledice na (neuro)fiziologiju organizma, efekti navedenih promena na metabolizam i ponašanje potomaka predstavljaju predmet njenih daljih istraživanja. Uspostavljanje model sistema razvojne toksičnosti omogućilo je da se ispitivanja neposrednog i odloženog uticaja prenatalnog izlaganja sintetskim glukokortikoidima prošire na sagledavanje uticaja nanopartikula selena tokom razvoja, kao najranjivijeg perioda životnog ciklusa. Model sistem razvojne toksičnosti omogućava procenu bezbednosti spektra novosintetisanih nanomaterijala sagledavajući rizike i benefite kako za majku, tako i za fetus.

Kao članica Odeljenja za citologiju dr Milica Manojlović-Stojanoski neguje prvenstveno strukturalistički pristup istraživanjima. Naime, strukturne promene u nervnom, endokrinom i metaboličkom miljeu organizma ustanovljene primenom različitih vidova kvalitativne i kvantitativne mikroskopije, uključujući i savremenu stereologiju, predstavljaju nezaobilazan nivo istraživanja u sveobuhvatnom sagledavanja funkcionalnih promena neuroendokrinog sistema fetusa i potomaka nakon prenatalnog izlaganja raznim supstancama.

Ovaj metodološki pristup, primenjen i na polju stomatoloških istraživanja, omogućio je dublje razumevanje uticaja širokog spektra prirodnih i sintetskih materijala na procese osteogeneze i regeneracije dentalnih tkiva, doprinoseći poboljšanju kvaliteta dentalnih terapija i rezultata za pacijente.

U dosadašnjem radu dr Milica Manojlović-Stojanoski je rezultate svojih istraživanja objavila u preko 80 publikacija.