dr Ana Vuleta

Nivoi obrazovanja:
• Doktorat, Ph.D. (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2013)
• Osnovne studije, B.Sc. (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2005)

Zaposlena sam u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju Univerziteta u Beogradu od 2005. godine.

Od početka naučnog rada bavim se istraživanjima u oblasti evolucione ekofiziologije biljaka. Glavna tema istraživanja su adaptivni odgovori biljaka (Iris pumila L.) na promenljive i stresne abiotičke faktore životne sredine. Najvažniji rezultati doprinose upoznavanju različitih nivoa bioloških odgovora biljaka (od proteina do fenotipa) na promene faktora životne sredine, pre svega intenziteta svetlosti i temperature. Poseban fokus istraživanja je na utvrđivanju značaja enzimskih i neenzimskih antioksidanata koji igraju ključnu ulogu u zaštiti bioloških makromolekula od štetnog dejstva reaktivnih vrsta kiseonika nastalih kao posledica oksidativnog stresa. Pored toga, deo istraživanja je usmeren na izučavanje biljnih jedinjenja kao potencijalnih bioloških insekticida i repelenata protiv štetnih insekata.

Učestvovala sam u realizaciji projekata:
o „Adaptacije u prirodnim i laboratorijskim populacijama“, 2005. godine.
o „Fiziološki i evolucioni aspekti stresnog odgovora u prirodnim i laboratorijskim populacijama“, 2006 – 2010. godine.
o „Evolucija u laboratoriji i adaptacije u prirodi“, 2011 – 2020. godine.
o Interni SAIGE projekat Dokaz koncepta „Tim-štit - Bioinsekticid/repelent na bazi kuglica acetata celuloze i timola za zaštitu semena pasulja u skladištima“ 2023/24. godine.