dr Marko Mirč

Dr Marko Mirč je osnovne i master studije ekologije završio na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu, a doktorat iz ekoloških nauka je stekao na Biološkom fakultetu, Univerzitet u Beogradu.

Za doktorsku tezu pod nazivom "Karakterizacija ekološkog i konzervacionog statusa zidnog guštera (Podarcis muralis) u Vojvodini, Srbija" dobio je nagradu "Akademik Milutin Radovanović" za najbolju doktorsku disertaciju iz oblasti zoologije.

Naučno-istraživački rad mu se fokusira na proučavanje evolutivnih i adaptacionih mehanizama kod vodozemaca i gmizavaca uzrokovanih antropogeno izazvanim promenama u životnoj sredini poput urbanizacije, narušavanja staništa, zagađenja i klimatskih promena. Dodatno, bavi se modelovanjem životne sredine, proučavanjem i zaštitom ekosistema malih vlažnih staništa i implementacijom građanske nauke u zaštitu životne sredine.

Aktivno učestvuje u programima popularizacije nauke poput Noći istraživača i Festivala nauke, gde kroz zanimljive edukativne radionice približava biologiju široj publici.

Član je Evropskog društva herpetologa (Societas Europaea Herpetologica).