dr Sanja Budečević

Moje ime je Sanja Budečević i doktorirala sam na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na početku naučnoistraživačke karijere, moja istraživanja odnosila su se prevashodno na rasvetljavanje aktuelnih pitanja u okviru sintetičke oblasti biologije – evolucione biologije razvića (engl. evo-devo) kod biljaka, posebno kod biljne vrste Iris pumila L.. Poslednjih pet godina fokus mojih istraživanja odnosi se na laboratorijske populacije pasuljevog žiška, Acanthoscelides obtectus (Say) u kontekstu eksperimentalne evolucije. Značajan aspekt mog naučnoistraživačkog rada odnosi se na izučavanje odnosa između nestabilnosti i kanalisanja razvića, fluktuirajuće asimetrije i fenotipske plastičnosti, kao i na utvrđivanje uloge genoma i životne sredine u determinisanju pravaca evolucionih promena morfoloških osobina kod pasuljevog žiška. Trenutno se bavim proučavanjem efekata promene biljke domaćina i upotrebe insekticida na razviće pasuljevog žiška, kao i evolucijom rezistencije na insekticide.

U periodu od 2011. do 2020., bila sam angažovana na projektu osnovnih istraživanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije pod nazivom „Evolucija u laboratoriji i adaptacije u prirodi“. Trenutno sam saradnik na projektu ELEVATE – „Eksperimentalna evolucija u službi razvoja metoda kontrole brojnosti štetnih vrsta insekata“, finansiranog od strane Fonda za nauku Republike Srbije. Takođe, učestvovala sam i u nekoliko projekata građanske nauke, kao što su „Opasulji se“ i „Gledajmo u pasulj“, koji su finansirani od strane Centra za promociju nauke.

U periodu od 2013. do 2015. godine, intenzivno sam sarađivala sa profesorom Klingenbergom sa Univerziteta u Mančesteru. Dodatno, u periodu 2014-2015. godine bila sam angažovana u programu Pavle Savić „Partnerstva Hubert Curien” između Republike Srbije i Republike Francuske, na projektu pod nazivom „Polimorfizam boje cveta: njegova uloga u adaptaciji i specijaciji“.