dr Sanja Manitašević Jovanović

Nivoi obrazovanja:
• Doktorat, Ph.D. (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2010)
• Osnovne studije, B.Sc. (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2003)

Zaposlena sam u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu, od 2004. godine.

Od početka svoje naučne karijere bavim se istraživanjima u oblasti evolucione ekologije biljaka. Svoj naučnoistraživački rad sam najvećim delom usmerila na izučavanje različitih aspekata adaptivnog odgovora biljnog organizma (Iris pumila) na prostornu i vremensku promenljivost sredinskih faktora, prvenstveno svetlosti i temperature. U tom kontekstu, bavim sam se pročavanjem mehanizama biohemijskih adaptacija, uključujući proteine toplotnog stresa kao i enzimatske i neenzimatske komponente antioksidativne zaštite. Deo mog naučnog rada odnosi se na izučavanje evolucije osobina cveta, uključujući polimorfizam boje cveta i diverzitet onih osobina cveta čija je funkcija privlačenje oprašivača.

Osim istraživanja u svojoj primarnoj naučnoj oblasti, bila sam uključena u istraživanja uloge glukokortikoidnog receptora u ćelijskom odgovoru na stres, a trenutno se bavim i ispitivanjem odbrambenih jedinjenja biljaka kao potencijalnih bioloških insekticida protiv insekata štetočina.

Učestovala sam u realizaciji dve doktorske teze, a kao mentor sam vodila jednu doktorsku tezu i jednu master tezu odbranjenu na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Članica sam Srpskog društva za molekularnu biologiju i Društva za fiziologiju biljaka Srbije.

Učestvovala sam u realizaciji projekata:
- „Modulacija funkcije glukokortikoidnog receptora u toku ćelijskog odgovora na stres“, 2004-2005. godine.
- „Psihobiologija posttraumatskog stresnog poremećaja“, međunarodni projekat koji je finansirala Evropska komisija (INCO-CT-2004-509213 FP6 ), 2004-2007. godine.
- “Ekspresija i funkcija glukokortikoidnog receptora i proteina toplotnog stresa u patofiziološkim stanjima i stresu”, 2006-2010. godine.
- „Evolucija u laboratoriji i adaptacije u prirodi“, 2011 – 2020. godine.
- Interni SAIGE projekat Dokaz koncepta „Tim-štit - Bioinsekticid/repelent na bazi kuglica acetata celuloze i timola za zaštitu semena pasulja u skladištima“ 2023/24. godine.