dr Stevan Avramov

Stevan Avramov je rođen 16.04.1967. godine. Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu upisao je 1987. godine, a diplomirao je 1992. godine na smeru Primenjena genetika. Nakon završetka osnovnih studija upisao je poslediplomske studije na smeru Genetika na istom fakultetu i završio ih 1994. godine. Tokom 1993. godine bio je stipendista Ministarstva nauke Republike Srbije. Magistarski rad pod naslovom “Genetička analiza ranih stupnjeva razvića kod Iris pumila L. (Iridaceae)”, odbranio je 1995. godine.

Na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković” zaposlen je od 8. marta 1993, na Odeljenju za evolucionu biologiju. U zvanje istraživač-saradnik izabran je 1996. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Ontogenetska fenotipska plastičnost i materinski efekti tokom ranih stunjeva razvića Iris pumila L. (Iridaceae)“ Stevan Avramov odbranio je 12. 09. 2008. godine na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković”. U zvanje naučnog saradnika izabran je 2009. godine. U zvanje viši naučni saradnik izabran je 2015. godine.

Stevan Avramov je 1. maja 2009. godine izabran u zvanje docenta i zaposlen na Stomatološkom fakultetu u Pančevu, Univerzitet Privredna Akademija u Novom Sadu. U zvanje vanrednog profesora izabran je 2014. godine a u zvanje redovnog profesora na istom fakultetu izabran je 2019 godine.

Dosadašnji naučno istraživački rad iz oblasti evolucione ekologije, ekološke genetike i biomonitoringa dr Stevana Avramova realizovan je u Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” od 1993. godine do danas. Stevan Avramov je od 1993 do 2019 godine bio angažovan na četiri projekta osnovnih istraživanja koji su bili finansirani od resornog ministarstva za nauku Republike Srbije. Trenutno je učesnik naučno istraživačkog projekta “Održavanje genetičke raznovrsnosti i dinamika prirodnih populacija ugroženih biljnih vrsta: Polimorfizam boje cveta Iris pumila L.”

Stevan Avramov je član sledećih naučnih društava i strukovnih udruženja: Srpskog biološkog društva, Društva genetičara Srbije, Srpskog lekarskog društva, Društva za fiziologiju biljaka Srbije, Federation of European Societies of Plant Biology.