dr Branka Bajić

• Doktorat, Ph.D. (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2023.)
• Master, M.Sc. (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2015.)
• Osnovne studije, B.Sc. (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, 2014.)

• Naučni saradnik, novembar 2023.
• Istraživač saradnik, jun 2020.
• Istraživač pripravnik, mart 2018.

Dr Branka Bajić bavi se istraživanjem genetičke raznovrsnosti slepih miševa i sitnih glodara, kao i njihovim parazitima. Posebno ističe rad na model sistemu domaćin-parazit kod slepih miševa i određenih grupa njihovih ektoparazita. Bavi se i terenskim istraživanjima koja uklјučuju stalni monitoring staništa i skloništa slepih miševa kao i njihove sezonske migracije, u cilјu očuvanja populacija ovih strogo zaštićenih vrsta, te terenskim istraživanjima sitnih glodara.

Učestvuje u događajima popularizacije nauke na različitim naučno-popularnim manifestacijama, emisijama i u medijima. Učestvuje u edukaciji mladih u Istraživačkoj stanici Petnica i društvima studenata biologije. Usavršavala se kroz različite kurseve i radionice iz oblasti zaštite populacija slepih miševa, programiranja u evolucionoj biologiji, pisanja i vođenja projekata, te konkurisanja za fondove za zaštitu ugroženih vrsta.

Preko programa mobilnosti ERASMUS+ provela je tri meseca 2017. godine u Italiji u grupi za primenjenu ekologiju na Univerzitetu Federiko II u Napulјu (Italija), a 2019. mesec dana u Odelјenju za primenjenu ekologiju i zaštitu prirode Univerziteta u Grajsvaldu (Nemačka), kao stipendista nemačke agencije za akademsku razmenu (DAAD).

Učestvovala je na međunarodnim projektima:
• „Exploring and mitigating the threat of Lloviu virus re-emergence in Central European Miniopterus schreibersii population“ (Nature Conservation Foundation of Tolna County, Hungary), finansiranim u okviru EUROBATS Project Intitiative. https://www.eurobats.org/node/2725
• „Transboundary conservation of horseshoe bats in the Romanian-Serbian Iron Gates“, (Centre for Bat Research and Conservation, Romania), finansiranim od strane Conservation Leadership Programme https://bit.ly/CLP_IronGates