dr Jelena Blagojević

Jelena Blagojević je diplomirala biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1988. godine, a sledeće godine počela je istraživačкu karijeru u Institutu za biološka istraživanja. 1991. godine je magistrirala na smeru genetika, a 1997. godine stekla zvanje doktora nauka u istoj oblasti. Od 2019. godine rukovodi Odeljenjem za genetička istraživanja.

Njena istraživačka interesovanja su uglavnom usmerena na oblasti populacione i evolucione genetike. Tokom svog istraživačkog rada, proučavala je fenomen B hromozoma i različite aspekte njihove biologije. То je najstariji poznati hromozomski polimorfizam proučavan kod sisara. Najznačajnija istraživanja sprovela je u prirodnim populacijama Apodemus flavicollis. Njen rad u ovoj oblasti ne samo da je napravio značajan napredak u razumevanju široko rasprostranjene distribucije B hromozoma kod ove vrste, već je, takođe otvorio nove pravce istraživanja i definisao nove koncepte i pristupe za proučavanje B hromozoma kod sisara. Istraživanja B hromozoma uključuju analizu porekla, mehanizma održavanja i efekta na nivou fenotipa, od morfologije do ekspresije gena.

Pored B hromozoma, njena naučna interesovanja su usmerena na citogenetiku, populacionu genetiku i evoluciona ekološka pitanja. Deo interesovanja odnosi se na ko-evoluciju domaćin-parazit, dinamiku specijacije i antropogeni uticaj na genetički diverzitet malih glodara i insektivora, i njihovih parazita, posebno u urbanim sredinama. Sem toga, ona pokazuje veliko interesovanje za ekogenotoksikologiju i istražuje efekte faktora životne sredine na integritet DNK.

Dr Blagojević je posvećena mentorskom radu i nastavnik je na doktorskim studijama Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Aktivna je u diseminaciji naučnih rezultata i član je relevantnih profesionalnih udruženja, uključujući i Društvo genetičara Srbije, gde je član Predsedništva.